Още по темата

Гласуването в парламентарните избори в Холандия започна. Очаква се първите предварителни резултати да станат известни малко след полунощ на 16 март, а с тях вероятно и съдбата на Европейския съюз.

Вижте как гласуват в Холандия в ГАЛЕРИЯТА

Турция изигра ключова роля в предизборната надпревара в Холандия. Острият дипломатически конфликт с Анкара от последните дни наля вода в мелницата на националистическата Партия на свободата, водена от Герт Вилдерс.

Ердоган: Знаем какво направи Холандия в Сребреница

Горещите Даутцен и Лара оранжеви и голи в чест на Холандия

Ердоган: Холандия ще плати цената на гоненето на министри

Логото на неговата кампания е „Да спрем исляма”.

А вижданията му за ЕС са меко казано крайни.

„Европейският съюз е политическа бюрократична организация, отнела нашата идентичност и националния ни суверенитет”, смята Вилдерс. „Така че, аз ще ни отърва от ЕС и ще ни направя отново национална държава”.

„И еврозоната и Европейският съюз се разпадат като Римската империя. Това вече е започнало. В рамките на няколко години ще дойде краят им”, прогнозира Вилдерс.

„Това патриотична революция”,

коментира той възхода на национализма. „Хората искат собствената си страна, собствените си ценности, собствените си пари, собствените си граници”.

За момента социологическите проучвания показват лека преднина за управляващата досега Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте, който може да получи 26 депутати в 150-местния парламент срещу 22 за националистите.

Но повечето политически анализатори в Холандия признават, че Вилдерс също може да спечели изборите.

А той обеща, че ако това се случи ще направи референдум за членството на Холандия в Европейския съюз.

Рюте е загубил близо половината от подкрепата, която имаше на предходните избори. Той не управляваше зле. Холандската икономика процъфтява, растейки с над 2%. Безработицата е само 5,3%. Бежанската криза и конфликтът с Турция обаче дадоха силен тласък на национализма.

Холандия географски винаги е била открита за съседите си и страховете от чужда инвазия в малката, гъсто населена държава, която се бори с морето за всяка педя земя, са исторически силни. В същото време страната е една от основателките и ключов член на Европейския съюз и Шенгенското споразумение.

Най-големият противник на Вилдерс на тези избори не са досегашните управляващи, а Йесе Клавер, лидерът на Зелените леви, които получават около 11% подкрепа в социологическите допитвания. Клавер се бори за още по-открита и проевропейска Холандия.

Дори Партията на свободата да завърши на първо място след днешния вот е много малко вероятно да бъде допусната до властта. Никоя от останалите големи политически сили в страната - центристката D66, християндемократите и социалистите, не желае да подкрепи националистите. И все пак въпросът за референдум за излизане на Холандия от ЕС ще застане на дневен ред.