Още по темата

Ким Чен-нам, най-големият син на Ким Чен-ир, смятан навремето за вероятен наследник на севернокорейския режим преди да изпадне в немилост, сега живее в лукс, на хиляди левги от комунистическия режим, който можеше да оглави, разказва АФП.

От десетина години 40-годишният Ким Чон-нам живее повечето време в китайския южен град Макао, известен с казината си, но притежава също къща в Пекин и редовно пътува до Банкок, Москва и из Европа.

Най-вероятно в едно от убежищата си той е научил за смъртта на своя баща, оповестена в понеделник, 19 декември, и за поверяването на властта на неговия природен брат, с десет години по-малък от него.

В средата и към края на 90-те години обаче Чен-нам беше смятан, поне на Запад, за фаворит за поста на баща си Ким Чен-ир. Самият той бе наследил ръководството на страната от собствения си баща, основателя на комунистическа Северна Корея Ким Ир-сен.

Издигнат в чин генерал, навремето Ким Чен-нам оглави контраразузнаването и тайните служби на режима, наред със заеманите други стратегически постове.

Неуспешното му влизане в Япония с фалшив паспорт заедно с две жени и сина си под претекст да посети "Дисниленд" предизвикаха обаче огромен скандал през 2001 г.

Това силно разгневи баща му, който го лиши от всякакви нови отговорни постове и накрая Чен-нам взе, че напусна страната.

Оттогава той редовно заявяваше, най-вече в интервюта с японски медии, че така или иначе не иска да оглавява Северна Корея.

Ако бях наследник, щяхте ли да ме виждате в Макао, облечен с нормални дрехи и да ходя на почивка, попита реторично той през 2009 г. пред японска телевизия.

Завършил образованието си в Швейцария, подобно на новия севернокорейски ръководител Ким Чен-ун, Чен-нам е полиглот.

Той прекарва живота си между своите вили и петзвездните хотели, ползвайки значителната рента, която му отпуска режимът, за да опразва луксозните бутици и да залага в казината.

Женен, баща на две деца и изразяващ безразличие към политиката, той обаче излезе от мълчанието си малко след като полубрат му бе определен за наследник официално през 2010 г., като заяви, че лично е против предаването на властта в династията.

Той изрази тази позиция в интервю за японски вестник през януари 2011 г., изтъквайки, че дори китайският президент Мао Цзедун не е бил наследен начело на Китай.

Това не съответства на социализма и баща ми беше против, допълни Чен-нам. В същото време той посочи, че разбира логиката на такова решение в името на стабилността на страната, тъй като според него "нестабилността на Северна Корея би довела до нестабилност в региона".

От съобщението за бащината му кончина досега Ким Чен-нам не се е появявал отново на екраните. Трудно е да се разбере къде е, той много пътува, обясни Рикардо Пинто от сп. "Клоузър" в Монако.

Отдалечен от режима както от километрите, така и от начина си на живот, Чен-нам така или иначе изглежда извън играта.

Твърде отдавна е в изгнание и няма никаква подкрепа в Северна Корея, отбелязва Джоузеф Чън, политически анализатор в Хонконг.

В последните си медийни изяви Чен-нам се показа критичен към режима, ръководен от семейството му.

"Северна Корея трябва да съумее да се реформира и да се отвори. Ако си остане такава, никога няма да бъде икономическа сила, предупреди той, заявявайки, че "се вълнува от сърце" от страданията на своя народ под игото на фамилията Ким.