31

„Кажете на света“, помоли ме старата жена. „Нас ни избиват!“.

На няколко метра от нас, в сърцето на йеменската столица Сана, се намират останките на жилищен блок. Той е бил ударен при два успешни въздушни удара само минути по-рано.

„Те разрушават домовете ни, убиват нашите синове... какво сме им направили?“, плаче жената, преди да се срути в ръцете ми, прегръдката й става по-силна, когато тя се разплаква, пише Навал ал-Магафи, репортер на британския “Телеграф“ в Йемен.

Навсякъде, където ходих – от лагерите за Временно разселени хора до начални училища, превърнати в импровизирани убежища, бях веднага заобиколен от хората, след като забелязваха камерата ми. Всеки отправя същата молба - за някой, който да разкаже тяхната история на света.

Това разби сърцето ми, защото аз нямах смелостта да им кажа простата, пряма истина, че извън границите на страната, много малко хора се интересуват от Йемен.

Въпреки че ужасяващите нарушения на човешките права, включително и военни престъпления, извършвани от всички страни в конфликта, се документират в продължение на месеци, тази война не е привлякла вниманието на западната общественост, както конфликтът в Сирия.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Йемен е под обсада. Водената от Саудитска Арабия коалиция бомбардира всеки ден страната близо от година. През последните месеци битката се води в Таиз, където ООН обвини бунтовниците хуси и техните съюзници, че блокират крайно необходимите хуманитарни доставки за град с 200 000 жители.

В същото време Аден, единствената област, която досега са успели да „освободят“ коалиционните сили, а това стана миналия юли, е обхваната от беззаконие.

Конфликтът се е разпространил в цялата страна. Все повече цивилни стават жертви на сраженията, разкъсващи Йемен, като 60 на сто от тях са загинали в резултат на въздушните удари на саудитската коалиция. Двадесет от 22-те провинции в Йемен едва-едва се крепят на ръба на опустошителен глад.

И докато сирийската трагедия е превзела челните страници на вестниците и световните новини, хуманитарната катастрофа, поглъщаща Йемен през последната година, продължава да бъде посрещана с безразличие. Не е трудно да се намерят новини за това какво се случва там, но е трудно да се намери политик, който да постави въпроса в дневния си ред или гласоподавател, който гледа на проблема със загриженост.

Това въобще не е изненадващо. За разлика от положението в Сирия, Великобритания и САЩ са две от основните причини за проблема в Йемен. Казано по-просто, коалиция от най-богатите арабски държави обедини усилията си, за да бомбардира и обрече на глад една от най-бедните държави, с помощта на две от най-богатите глобални сили.

Източник: ЕПА/БГНЕС

През петте години, през които отразявам събитията в Йемен, заглавията в международните медии бавно преминаха от оптимизъм към отчаяние. В първите седмици на Арабската пролет, всеки приветстваше „Йемен: мирната революция”. Днес, когато страната се намира в най-тежката криза от десетилетия насам, основната история стана „Йемен: Забравената война”.

Логично е да се запитаме, щом ситуацията е толкова катастрофална, защо не виждаме милиони йеменци да бягат като сирийците към Европа? Краткият отговор е, че йеменците са в капан. Когато войната започна на 26 март, всички изходи от страната бяха незабавно затворени. На движението както на хора, така и на стоки беше наложена блокада.

Страните, които посрещаха йеменците без виза, като Египет, Йордания и Ливан, сега са затворили вратите си. Всеки, който иска виза, скоро ще открие, че нито една от тези държави вече няма работещо посолство в Йемен.

Хиляди йеменци успяха да избягат в Джибути с лодки. Много от тях не оцеляха при изключително опасното пътуване, докато тези, които оцеляха, бяха посрещани враждебно. При липсата на официални бежански лагери в страната и хотели, искащи извънредно високи цени, мнозина бежанци се върнаха обратно в хаоса на войната.

Някои приписват международното внимание към Сирия на присъствието в страната на „Ал Кайда“ и „Ислямска държава”. Терористите привличат вниманието на западната публика. Сега те набират сила и в Йемен.

Същите късогледи грешки, които доведоха Сирия до ръба на крах, сега биват повтаряни. Например от началото на конфликта водената от саудитците коалиция въоръжи групировката „Народна съпротива в Аден и Таиз”. Въпреки че медиите продължават да ги наричат „лоялни към Хади“, по името на йеменския президент, който сега е в изгнание в Рияд, все повече факти сочат, че всъщност много от техните членове идват от „Ал Кайда“ и „Ислямска държава”.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Междувременно, с продължаването на войната инфраструктурата на държавата се разпада. Безработицата е рекордно висока, тъй като бизнесът е в застой и няма работа, почти половината студенти не учат, което предлага плодородни възможности за набиране на хора от екстремистки групировки.

Днес държавата се е превърнала в беззаконна пустиня, в която процъфтява военизираният екстремизъм и няма да мине много време, когато това ще се превърне в международен проблем.

В продължение на десетилетие Йемен беше главно бойно поле на войната срещу тероризма на САЩ.

Несъответствието при отразяването в медиите на ставащото в Сирия и Йемен отново стана очевидно този месец. Когато болница на Лекари без граници в Северна Сирия беше ударена от руски бомби, реакцията на западните медии с право беше оглушителна.

Междувременно не по-малко от три йеменски болници на Лекари без граници бяха ударени през последните няколко месеца, за един от случаите Саудитска арабия вече си призна.

Уви, не става дума само за безразличие от страна на Запада, но и за тайни споразумения.

През октомври миналата година Великобритания и САЩ успешно блокираха плановете за независимо разследване на ООН за потенциални военни престъпления, извършени от Саудитска Арабия в Йемен. Това беше уникална възможност да бъдат поставени под отговорност за действията им всички страни на конфликта. Вместо това на Саудитска Арабия беше разрешено да разследва сама себе си, чрез собствена комисия.

Така че следващия път, когато чуете британски и американски дипломати да изразяват възмущение от безсърдечните кланета в Сирия – както и би трябвало да направят – не  забравяйте това, което искат да се игнорира, а именно, че има друга нация и други хора, страдащи също толкова.

Вижте още за кървавата драма в Йемен.

Ислямска коалиция от 34 държави за борба с тероризма

Кола бомба избухна край джамия в Йемен

Над 30 убити при вълна от бомбени атентати в Йеменю

Отложиха за неопределено време преговорите за Йемен

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 минути

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 59 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 2 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 4 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 4 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

<p>ЦРУ с предупреждение: Ситуацията ще стане много по-страшна</p>

ЦРУ: Ситуацията ще стане много по-страшна без допълнителна помощ за Украйна

Свят Преди 4 часа

Така страната може да загуби войната срещу Русия до края на тази година, посочи Уилям Бърнс

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 4 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

България Преди 5 часа

Не искам да се превръщам в "ябълката на раздора", коментира той