Още по темата

Русия вероятно планира военна намеса в Либия. На 13 март руски специални части и дронове бяха забелязани в египетския крайбрежен град Сиди Барани, намиращ се само на 100 км от източната либийската територия, контролирана от подкрепяния от Русия командир ген. Халифа Хафтар, пише в „Хюриет дейли нюз” (Hurriyet Daily News) д-р Михаел Танчум от Центъра за изучаване на енергийни политики в университета „Билкент” в Анкара.

Макалистър: Русия и Турция настъпват на Балканите

Руски самолети случайно убиха турски войници в Сирия

Турция изглежда къса със САЩ

Ако Русия работи за промяна баланса на силите в Либия, както направи в Сирия, стратегическата позиция на Турция в Източното Средиземноморие ще бъде сериозно подкопана.

Най-малкото разполагането на руски части означава помощ за стабилизиране на режима на египетския президент Абдел Фатах Сиси и помага на Египет да пречи на проникването през границата на ислямистки елементи.

В миналото Съветският съюз се радваше на силен военен съюз с Кайро от 1956 г. до 1972 г. А през октомври 2016 г. Русия и Египет проведоха първото си съвместно военно учение след края на студената война. Помагайки на Египет с охраната на западната му граница, Москва възражда старите си военни връзки. Според египетски източници Русия също така е изпратила миналия месец шест бойни части в база още по на изток, в Марса Матрух.

Сегашното дислоциране на руските войски има отличителните белези на мисия в подкрепа за ген. Хафтар, чиито сили на 3 март се изправиха срещу атака на джихадисти, насочена към контролираните от тях петролните пристанища Рас Лануф и Ес Сидер.

Хафтар е на 73 години, бивш съюзник на сваления диктатор Муамар Кадафи, който запазва лоялност към парламента в Тобрук и е централно действащо лице в либийската гражданска война. Силите му контролират повечето от петролните съоръжения в бившата Джамахирия. Дневният добив на нефт в тях надхвърли 700 000 барела на ден през януари.

А на 21 февруари руският гигант „Роснефт” подписа споразумение за покупка на суров петрол и инвестиции с либийската Национална петролна корпорация.

В края на декември 2016 г. руският заместник-външен министър Генадий Гатилов остро критикува специалния представител на ООН за Либия, германския дипломат Мартин Коблер, за изказванията му в подкрепа на противниците на Хафтар в Либия.

През януари 2017 г. Хафтар беше поканен на борда на руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов” в Средиземно море, за да проведе видео конференция с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. А през февруари Шойгу предупреди британския си колега Майкъл Фалън да не се меси в руските работи в Либия.

В същото време обаче и Турция се опитва да възстанови позициите си в Либия, след злополучния опит да подкрепи ислямистката организация „Мюсюлмански братя”, която спечели изборите в Египет през 2015 г., но бързо беше свалена от власт с военен преврат от ген. Абдел Фатах Сиси.

През май 2016 г. при визитата си в Либия турският външен министър Мевлют Чавушоглу успя да осигури споразумение Турция да завърши 304 изоставени проекта на стойност 18,5 млрд. долара. Сделката обаче е направена с противниците на ген. Хафтар.

След Сирия и Египет, руската армията скоро може да влезе и в Либия, създавайки руски пръстен около южната половина на Източното Средиземноморие и Турция реално да се окаже обкръжена от Русия.