Още по темата

Масови арести на опозиционери предшестват провеждането на референдума в Турция. Управляващите разчитат още на медийна пропаганда и контролиран вот, за да осигурят повече правомощия на Реджеп Ердоган, показаха репортажи на NOVA. 

Същевременно самият Ердоган отново заяви, че отношенията между Турция и Европа ще бъдат преразгледани след гласуването.

Нагласите в Турция: 3 към 1 за Ердоган

Любовта и омразата към Ердоган (ГАЛЕРИЯ)

Утре гражданите на южната ни съседка трябва да гласуват за или против поправки в конституцията, с които страната им да премине към президентска форма на управление.

185 души са били задържани в Диарбекир, твърдят от прокюрдската Демократична партия на народите. Това са журналисти, адвокати, членове на секционни избирателни комисии. 

На информацията обаче не се обръща внимание в турските медии, 90% от които са под контрола на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Управляващите ще се опитат да обезпечат победа на референдума и чрез указания за избирателните комисии. Техни членове могат да бъдат само хора с "добра репутация", гласи наредба на висшия избирателен орган. 

Без излишни въпроси върху турската бюлетина

Референдумът на Ердоган може да разцепи Турция

Турция в знамена, Ердоган срещу Ататюрк

Така представители на опозиционните партии не биват допускани до комисиите, свидетелстват политически противници на Ердоган. 

В социалните мрежи има разкази на хора, които твърдят, че са били принуждавани да участват в проправителствени митинги. До там те били извозвани с безплатни автобуси.

Около 20 милиона са получателите на социални помощи с право на глас в Турция. Всеки един от тях е бил предупреден от местните власти, че ако не гласува с "Да" на референдума ще загуби тези пари, твърдят от прокюрдската опозиция.

Хората също така са принуждавани да снимат и маркират бюлетините си, за да докажат как са гласували, твърдят още противните на управляващите. 

Агитацията и за двата отговора обаче е видима в публичните пространства.

На местата, където се агитира "За" повече пряка власт на Ердоган, се използват образите на "мъчениците" - загиналите при опита за преврат срещу президента миналото лято.

Същевременно легалната опозиция убеждава хората, че не бива да допускат огромното овластяване на един единствен човек.

Политиците и от двете страни се борят за всеки глас, като обикалят от магазин на магазин и врата на врата, за да убеждават хората.

Последните социологически проучвания не могат да предвидят категорично "Да" или "Не" ще кажат турците на Ердоган. 

Ще разберат къде им е мястото

Със заканителен тон турският президент отново обяви, че отношенията с Европа ще бъдат преразгледани след референдума. В интервю за държавната ТРТ той заяви, че южната ни съседка е била накарана да чака прекалено дълго за членство в ЕС. 

„Турция не е тяхна изкупителна жертва. Всички ще разберат къде им е мястото“, заяви Ердоган. 

По време на кампанията преди референдума, той нарече някои европейски лидери "нацисти". Причината бяха ограничения в Холандия, Германия и други страни на агитацията за референдума сред турските емигранти. 

Бъдещето на отношенията между Турция и ЕС да се разгледа на среща на високо равнище след референдума, предложи вчера турският министър на евроинтеграцията Йомер Челик.