Още по темата

Европейският парламент прие резолюцията за Албания, в която по предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки беше включен текст, потвърждаващ правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора. В документа се препоръчва българското малцинство да бъде признато в законодателството на страната и да му бъдат гарантирани права на практика.

От няколко дни медиите в съседна Македония са под пара заради казуса. Скопската телевизия „Сител” обяви, че това решение на Европейския парламент отваря вратата за признаване на българско малцинство в Албания.

Вестник „Нова Македония” писа, че в момента албанската държава признава единствено наличието на „македонско малцинство”.

От Македонската информационна агенция са притеснени, че македонците в Албания ще бъдат обявени за българи. Темата е водеща и за телевизиите „Нова”, МКД, „Канал 5” и др. 

Източник: БГНЕС

„Българското малцинство заема цяла Източна Албания. Като се започне от Мала Преспа през Голо Бърдо и Гора. Огромни групи българи, по пътя на разселването в годините на комунизма, има в Елбасан, Дуръс. Има и в град Берат. В това се убедих при посещението си през 2010 година, когато бях министър”, коментира казуса историкът проф. Божидар Димитров.

„До 1932-1934 година албанците сами включват българите към националните малцинства, които живеят там. След това, по време на комунизма, главно поради липса на интерес от наша страна, българите отпаднаха от списъка на малцинствата“, добави проф. Димитров.

„Албания трябва да изпълни тази мисъл на Европейския съюз. Аз мисля, че тя няма да има проблем с това”, посочи историкът. По думите му българите в Тирана, Елбасан и Дуръс са хора с високо образование и са част от елита, но е много трудно може да се каже колко е общият брой на нашите сънародници в Албания.

„Аз съм срещал цифри от 40 хил. до 120 хил. Обикновено истината е някъде по средата“, поясни проф. Димитров.