Още по темата

Американският конгресмен Дейна Рорабашър от Републиканската партия се обяви за промяна на границите на Балканите и подялбата на Република Македония.

„Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България”, заяви Рорабашър в интервю за албанската телевизия „Визион плюс” (VizionPlus).

ЕС и САЩ: Македония не може да направи честни избори

Сблъсъци в Скопие, има ранени журналисти

„Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, с която те смятат, че са свързани”, посочи конгресменът, който е писал речите на президента Рейгън.

„В САЩ съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес”, добави Рорабашър.

„Аз имам влияние върху външната политика и на следващите заседания на Комисията по външна политика ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите с цел те да имат смисъл и да доведат до мир”, коментира конгресменът това, доколко възможно е разделянето на Македония при новата администрация на президента Доналд Тръмп.

Рорабашър подчерта, че не е притеснен от намесата на Русия на Балканите, въпреки че има индикации за такава.

Министерството на външните работи на Македония веднага реагира, като поиска от американския Държавен департамент да изрази ясна позиция във връзка с изказването на Рорабашър.

 „Конгресменът е член на Комисията за външни работи и е председател на подкомисията за европейски въпроси. Изказаните от него мнения предизвикват голямо безпокойство в Македония и в региона. Те също разпалват националистическата реторика на съседите“, посочват от Скопие.

Македония от началото на 2015 година се намира в тежка политическа криза, свързана с корупция, злоупотреба с власт, манипулация на избори и противопоставянето с албанското малцинство.

Междувременно директорът на НИМ Божидар Димитров заяви, че македонизмът (т.е. разбирането, че Македония и „македонците” нямат нищо общо с България и българите) е стопроцентова историческа лъжа. "А една нация и държава не се градят на стопроцентова фалшива основа", казва историкът в съобщение, разпространено от пресцентъра на Националния исторически музей (НИМ). 

"Но защо да я делим тази пуста Македония? Не е ли по-добре просто официално Скопие да се върне към историческата истина за своя исторически фундамент. И тогава Македония да си остане цяла с ребългаризирано национално съзнание на славянското й население", казва още Димитров.