Още по темата

Арестуваните за убийството на Ким Чен-нам – братът на диктатора на Северна Корея Ким Чен-ун, са вече трима, пише в. „Уошингтън поус“ (The Washington Post).

След като в сряда беше арестувана жена с виетнамски документи за смоличност, днес бяха задържани още една жена – индонезийка и гаджето ѝ.

Задържаната виетнамка, която е на 29 години е опитала да излети от летището в Куала Лумпур. Тя казала на полицията, че била

примамена да участва в нападението

над Ким Чен-нам. Тя твърди, че е мислила цялата история за шега с мъжа. Жената обяснила, че останалите участници в нападението – жена и четирима мъже, я изоставили. Всички те били отседнали в хотел близо до летището и когато те я изоставили, тя решила да лети до Виетнам от същия терминал, на който е извършена атаката на Ким Чен-нам.

Една от арестуваните жени пред полицейско управление в Малайзия:

Втората арестувана жена е била задържана рано тази сутрин и е идентифицирана като 25-годишната Сити Аишах. „Тя е разпозната от кадрите, предоставени ни от камерите за видеонаблюдение на летището и е била сама по време на ареста“, съобщи главният инспектор от полицията Халид Абу Бакар.

Задържаният мъж пък е на 26 години, казва се Мохамед Фарид бин Джалаладин и е идентифициран като гаджето на арестуваната индонезийка. „Заподозреният в момента е под стража, за да помогне на разследването“, обясни Абу Бакар.

Междувременно

аутопсията на тялото на Ким Чен-нам вече е приключила, въпреки протестите на севернокорейски дипломати

от посолството в Малайзия, които искали трупът да им бъде предаден веднага. Засега все още няма официална причина за смъртта на 45-годишния Ким, съобщава местното издание „Стар“ (The Star).

От полицията са дали няколко проби за химически анализ във връзка с разследването на убийството. Директорът на криминалната лаборатория д-р Корнелия Чарито Сирикорд каза, че пробите ще бъдат анализирани възможно най-бързо.

Тя отказа да разкрие колко са пробите и дали полученото от нея може да е киселина или отрова. „Получихме няколко проби от полицията и ще ги анализираме възможно най-бързо“, каза д-р Сирикорд. Резултатите ще бъдат предадени на полицията.

Ким Чен-нам беше убит  на 14 февруари, като се преполага, че е бил отровен на летището в Куала Лумпур, докато се готвел да излети за Макао, за да се види със семейството си. На летището Ким казал на служителка, че някой го нападнал откъм гърба и пръснал течност в лицето му. Той помолил за помощ и веднага бил изпратен в клиниката на летището. Към този момент имал главоболие и бил на път да припадне. В клиниката Ким имал лек припадък, след което бил поставен в линейка, за да бъде закаран в болница. По пътя той издъхнал.

Покойният лидер на Северна Корея и баща на настоящия Ким Чен-ир със семейството си
Покойният лидер на Северна Корея и баща на настоящия Ким Чен-ир със семейството си Източник: GettyImages/Guliver

45-годишният Ким е пристигнал в Малайзия на 6 февруари, седмица преди смъртта си. Той е извънбрачен син на ръководителя на КНДР Ким Чен-ир, роден от връзката му с известната севернокорейска актриса Сон Хе Рим. Ким Чен-нам някога е бил смятан за наследника на Ким Чен-ир, но изпада в немилост пред баща си, след ареста в Япония през 2001 г.

Тогава той беше хванат с фалшив паспорт на летище в Япония и обясни, че е искал да посети Дисниленд в Токио. Изпратен в изгнание от Ким Чен-ир, той живее в Макао до смъртта на баща си през 2011 г. След това започва да се укрива, вероятно от страх, че брат му – Ким Чен-ун вижда в него заплаха за легитимността на собствения му режим.