Още по темата

Малайзийската полиция задържа една от заподозрените жени, която може да е замесена в убийството на Ким Чен-нам – по-големият брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, съобщи в. „Чжунго бао”.

По информация на изданието задържаната пристигнала от Виетнам, но не се уточнява какво гражданство има. „Полицията я е идентифицирала въз основа на анализ на записите от камерите за наблюдение на летището”. По-рано беше съобщено, че убийството е било извършено в залата за заминаващи пътници на втори терминал на летището.

Малайзийската полиция е задържала и шофьора на таксито, който качил двете предполагаеми убийци на Ким Чен-нам, опитващи се да избягат от летището, съобщи днес местният вестник „Телеграф“, цитирайки полицейски източник.

Позовавайки се на полицейска информация, хонконгският портал „Дунфан” съобщи, че

веществото, с което е отровен Ким Чен Нам, е било много по-силно от цианид.

Японски специалисти съобщиха, че е постъпила информация, че заподозрените за покушението може вече да са мъртви. Според САЩ Ким Чен Нам е станал жертва на севернокорейските спец служби.

Малко по-рано беше съобщено, че камери за видеоналюдение на летището в Куала Лумпур са заснели жена, която може да има отношение към убийството, съобщава сингапурският в. „Стар” (The Star).

„При увеличение на образа отчетливо се вижда жена на средна възраст с азиатска външност, облечена с бяла блуза и къса синя пола, а на рамото ѝ има дамска чантичка”, посочва изданието. От полицията обявиха, че ще бъдат прегледани записите на всички камери в района на летището.

Смята се, че Ким е бил отровен чрез убождане с игли от две жени, които избягали от местопрестъплението с такси, докато се готвел да излети за Макао, за да се види със семейството си.

На летището Ким казал на служителка, че някой го нападнал откъм гърба и пръснал течност в лицето му.

Той помолил за помощ и веднага бил изпратен в клиниката на летището. Към този момент имал главоболие и бил на път да припадне. В клиниката Ким имал лек припадък, след което бил поставен в линейка, за да бъде закаран в болница. По пътя той издъхнал.

По-големият брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е изчезнал?

По-големият брат на севернокорейския лидер живеел спокойно в чужбина

Син на Ким: Ако бях в Северна Корея, щяхте ли да ме виждате в нормални дрехи?

Аутопсията на Ким Чен-нам ще бъде извършена днес, съобщи полицията в Малайзия, докато разследването на убийството в стила на Студената война продължава, посочва АФП.

Агенция Ройтерс припомня, че Малайзия е сред малкото страни, които остават в близки отношения със Северна Корея и че между тях дори съществува безвизов режим.

В понеделник шефът на южнокорейското разузнаване информирал депутатите в Сеул, че

през 2012 г. Ким Чен-нам изпратил писмо с молба да бъде пощаден животът му, след неуспешно покушение.

В него пишело: „Моля, пощадете моя живот и този на семейството ми”.

45-годишният Ким е пристигнал в Малайзия на 6 февруари, седмица преди смъртта си. Той е извънбрачен син на ръководителя на КНДР Ким Чен-ир, роден от връзката му с известната севернокорейска актриса Сон Хе Рим.

Покойничт лидер на Северна Корея и баща на настоящия Ким Чен-ир със семейството си
Покойничт лидер на Северна Корея и баща на настоящия Ким Чен-ир със семейството си Източник: GettyImages/Guliver

Междувременно южнокорейските военни използват високоговорители, разположени по границата с КНДР, за да информират севернокорейците за смъртта на Ким Чен-нам, съобщиха от армейското командване на Република Корея.

„С високоговорители ще предаваме новини за убийството на Ким Чен-нам на жителите на Северна Корея

и на войниците, разквартирувани близо до границата”, посочват военните. „Тези съобщения ще помогнат на северняците да осъзнаят цялата жестокост на правителството на Ким Чен-ун, който екзекутира собствения си чичо и уби по-големия си брат”.

Високоговорителите в демилитаризираната зона са част от пропагандната война между Юга и Севера. При хубаво и тихо време звукът се носи на разстояние до 20 км, а обикновено се чува на разстояние до 7 км.