Още по темата

Експлозия избухна в метрото на Санкт Петербург в 14:40 часа. Загинали са 11 души, съобщи руският министър на здравеопазването. Взривът стана във вагон между двете съседни метростанции "Сеная площад" и "Технологичен институт" в центъра на града. Открито е второ взривно устройство.

Вижте Санкт Петербург след взрива в метрото - снимки.

Пострадали са общо 47 човека. Седем са починали на място, един е загинал при транспортирането към болница. От пострадалите 43-ма са хоспитализирани, като трима от тях са починали от раните си в спешните отделения. Петима души се намират в тежко състояние. Един от пострадалите е дете, съобщи руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова.

Чеченски терористи взривиха московското метро

В Москва задържаха 10 души, планирали да извършат атентат на 9 май

Най-големи терористични актове срещу цивилни в Русия

Разследват се всякакви версии, но най-вече терористичен акт, обяви президентът на Русия Владимир Путин. Малко по-късно руската прокуратура официално съобщи, че експлозията е терористичен акт. На метростанция "Площадь восстания" е намерено и обезвредено самоделно взривно устройство, посочиха от Руският антитерористичен комитет.

Специалисти от министерството на здравеопазването са предприели мерки за оказване освен на медицинска, и на психологическа помощ на пострадалите при взрива, както и на техните семейства.

Губернаторът на Санкт Петербург Георгий Полтавченко подписа постановление за изплащане на материална помощ на семействата на загиналите. Те ще получат по 1 млн. рубли (32 600 лв.), а на пострадалите с тежки и средни наранявания ще бъдат изплатени по 500 000 рубли. Хората с леки наранявания ще получат по 250 000 рубли.

Мерките за сигурност ще бъдат затегнати на всички важни транспорти обекти в цялата страна след взрива в Санкт Петербург.

Българският президент Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя руски колега Владимир Путин. "С дълбока скръб приех новината за експлозиите в Санкт Петербург, довели до многобройни жертви. В този труден за Вашата страна момент, бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите", се казва в писмото.

Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват огромни разрушения в мотрисите. 

Това е ситуацията пред станция "Технологичен институт" след взрива: 

Това е ситуацията на "Сенная площад". 

Прессекретарят на Кремъл заяви, че президентът е бил уведомен за взрива веднага. В момента той се намира в Санкт Петербург за предварително планирана среща.  

"Взривът беше през един вагон от мен.

Оглуши ме. Имаше огромен пламък, обгорени. 20 души останаха да лежат на пода. Евакуацията на живите беше много бързо след това", разказа очевидец за Агенция Новости. Хора казват, че ранените са си помагали един друг и че първите екипи са дошли за близо 5 минути. 

"Видях и мъртви, 3-4 тела минимум, службите за спешна помощ пристигнаха след 5-7 минути", посочва свидетел на инцидента.

"След експлозията всички застинахме, после бяхме извадени и хората започнаха да си помагат един на друг, да извеждат други, повечето от тях бяха в кръв", разказва друг очевидец.

В "Туитър" се появиха съобщения, че за взривовете е писано седем часа преди да се случат: 

Метрото в Санкт Петербург беше затворено. Всички пътници бяха евакуирани. Центърът на града беше отцепен. Местното летище "Пулково" работи при засилени мерки за сигурност. Засилени са и мерките за сигурност в метрото в Москва. 

След затварянето на метрото транспортната система на Санкт Петербург колабира. Близо 2 часа по-късно беше частично възстановено движението на обществения транспорт.

Няма информация за пострадали български граждани, заяви генералният консул в Санкт Петербург Светлозар Панов. По думите му в града живеят 500 българи. 

За друга експлозия на метростанция "Садовая", предаде "Ехото на Москва", но в последствие се оказа,че объркването се дължи на това, че ранените са извозвани с линейки от няколко близки до инцидента изхода на метрото. Пострадалите бяха превозвани и с вертолети. На мястото на инцидента работеха около 80 спасители.

Социалната мрежа "Фейсбук" пусна функцията си Safety Check за Русия след атентата, така че хората да могат да проверят състоянието на своите близки.

"На ранените при терористичната атака в метрото на Санкт Петербург ще бъде оказано необходимото съдействие", написа руският премиер Дмитрий Медведев. "Моите най-искрени съболезнования на семействата и близките на жертвите на експлозията. Това е обща болка."