Още по темата

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че американският президент Доналд Тръмп разчита Крим да се върне в Украйна.

"Президентът Тръмп много ясно даде да се разбере, че очаква от правителството на Русия деескалация на насилието в Украйна и връщането на Крим", каза Спайсър, коментирайки уволнението на президентския съветник Майкъл Флин.

Мнозина обаче разчетоха в това опит на Тръмп да охлади мнението, че е проруски настроен. 

"Смятам, че една от причините за това изявление е ситуацията, която се създаде от известно време около Тръмп. Това беше направено, за да се намали напрежението, да се покаже, че той не е толкова проруски настроен, колкото може да изглежда, за да се приглуши недоволството", заяви председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров. 

Стратегията на САЩ по санкциите срещу Русия остава непроменена, заяви говорителят на Белия дом.

В края на юли 2014 г. ЕС и САЩ, от санкции срещу определени физически лица и фирми, преминаха към мерки срещу цели сектори на руската икономика. В отговор Русия ограничи вноса на хранителни продукти от страни, които са наложили санкции срещу нея: САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Бившият президент на САЩ Барак Обама удължи санкциите срещу Русия с една година, а лидерите на ЕС се споразумяха за удължаване на икономическите санкции до средата на 2017 година. 

Какво си казаха Доналд Тръмп и Владимир Путин

Тръмп обсъжда прекратяване на санкциите срещу Русия

За руския „призрачен влак“ и приликите със Студената война

Междувременно в Белия дом се заформи нова интрига заради оставката на президентския съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

Днес стана известно, че Флин е напуснал поста си. В заявлението за оставка той признава, че е предоставил непълна информация за разговорите си си с руския посланик във Вашингтон.

Организацията Wikileaks в микроблог в „Туитър” твърди, че причина за оставката е кампания за дестабилизирането му, проведена от американски шпиони, Демократическата партия и пресата. 

Според източници от президентската администрация вицепрезидентът Майк Пенс обсъдил въпроса с Флин в петък. Според Пенс, Флин не могъл да си спомни дали в разговора с Кисляк е ставало въпрос за санкциите, но не можал и да го изключи напълно.

"Оставката на американския президентски съветник по вътрешната сигурност

Майкъл Флин е вътрешен въпрос и той не влиза в работата на Кремъл". Това заяви говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„Това са вътрешни работи на американците, това е вътрешен въпрос за администрацията на президента Доналд Тръмп. Това не е наша работа“, каза Песков на пресконференция, коментирайки въпроса.