Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс броени часове, след като тя си позволи крайно необичайната стъпка да се опълчи на Белия дом, предаде Ройтерс.

Йейтс, която беше назначена още от предишния президент Барак Обама,

заяви снощи, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения

за граждани от 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за незаконни. „Докато аз съм действащият главен прокурор, министерство на правосъдието няма да представя аргументи в защита на президентския указ“, категорична беше Сали Йейтс.

Съдия се опълчи на Тръмп за имиграцията

Волфганг Шойбле: Германия сбърка с мигрантите

На нея ѝ оставаха буквално няколко дни на поста, тъй като се очаква Сенатът да утвърди номинирания от Тръмп за министър на правосъдието, сенатора Джеф Сешънс. Сега за този кратък период Тръмп назначи нов и.д. министър – прокурорът на източната област Вирджиния Дейна Боенте.

Съобщението за спешната смяна беше направено от Белия дом в „Туитър“.

В него твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа.

„Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система“, каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом.

Малко по-късно президентът Тръмп уволни и и.д. началника на Службата за митнически и граничен контрол

Дейниъл Регсдейл и назначи временно на негово място Томас Хоуман, съобщи министърът на вътрешната сигурност Джон Кели.

Тази служба е подчинена на министерството, оглавявано от Кели, който изрази увереност, че Хоуман, който има 33-годишен стаж в правоохранителните органи, от които 30 г. в граничния контрол, ще се справи с новите задължения.

Не се съобщават причините за уволнението на Регсдейл, но се предполага, че то е свързано с проблемите, възникнали около приложението на указите на Тръмп за ограничаване на имиграцията в САЩ.