Още по темата

В сряда председателят на Федералния резерв Джанет Йелън направи нещо, което не се хареса на света - повиши лихвените проценти.

Основната лихва, по която Фед рефинансира банките в САЩ беше вдигната с 0,25%, до 1,0%.

Уайт: Нещата са толкова зле, че няма правилен отговор

Горанов: Ако продължаваме да трупаме дълг, ще трябва да преразгледаме данъчната система

Кога ще падне доларът?

Увеличението беше по-малко от очакваното и доларът падна с 1,2% срещу еврото. Но въпреки това никой не си прави илюзии – лихвите ще вървят нагоре. А световната икономика вече свикна с евтините пари.

Когато най-голямата централна банка вдига лихвите по най-важната валута в света, не е изключено някой да фалира.

Финансовите пазари наричат това проклятието на Фед, тъй като преди всеки голям срив на фондовите пазари е имало повишаване на лихвените проценти. Това се случи през 1974 г., 1987 г., 2000 г. и 2008 г.

А управителят на централната банка на САЩ ясно заяви, че до края на годината планира още три поредни увеличения на лихвените нива. Как при тези условия президентът Доналд Тръмп ще осъществи амбициозните си планове за публични инвестиции от трилион долара?

На този фон държавният дълг на САЩ надхвърли в сряда 19,9 трилиона долара. А от днес Стивън Мнучин, финансовият министър на Тръмп, няма да може да емитира повече нов дълг.

В сряда изтече важен срок. От днес вече е в сила официалният лимит на дълга от 20 трилиона долара. Въвеждането му беше отложено през октомври 2015 г. за 15 март 2017 г.

Въпреки че Републиканската партия, която го издигна, има мнозинство в Конгреса и в Сената, Тръмп едва ли ще получи разрешение да емитира нов дълг. Лимитът се разглежда като една от най-големите победи на републиканците в усилията им да ограничат държавните разходи. За тях въпросът е принципен и политически, а чак след това икономически.

А републиканците вече са показали, че са готови да стигнат до край. Пред 2011 г. правителството на САЩ на практика фалира, като спря да плаща заплати и дължимите суми по договори с частни фирми. Международната агенция Standard & Poor’s тогава понижи рейтинга на американския дълг. Републиканците вдигнаха лимита само два дни, преди да се стигне до фалит и по плащанията към кредиторите, но в замяна на програма за съкращаване на държавния дефицит.

До този момента няма индикации, че републиканците планират гласуване за вдигане на тавана на дълга. Миналата седмица бюджетната служба на Конгреса обяви, че правителството ще трябва да се самофинансира поне до есента.

Така, въпреки че Стивън Мнучин вчера призова за спешно позволение да имитира нов дълг, това едва ли ще се случи скоро. А с вдигането на лихвите на Фед растат и федералните разходи.

Още икономически и финансови новини можете да намерите на Pariteni.bg