Още по темата

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж продължава да е приоритетна цел на американското правителство. Той трябва да бъде арестуван заради изтичане на секретна информация, заяви американският министър на правосъдието Джеф Сешънс.

Думите на Сешънс частично потвърдиха информациите в американски медии, според които администрацията на Доналд Тръмп подготвя обвинителен акт срещу Асандж и други представители "Уикилийкс".

Уикилийкс: 150 български IP адреса са шпионирани от ЦРУ

Как ЦРУ хаква смартфони, телевизори и компютри

Уикилийкс вади хиляди документи на ЦРУ

По време на предизборната си кампания, Тръмп на няколко пъти се изказа положително за "Уикилийкс".

В платформата бяха публикувани имейлите на основния му конкурент Хилъри Клинтън. Това е сред основните причини бившия държавен секретар в крайна сметка да загуби битката с Тръмп, отчете самата тя след вота.

Подготвяните към момента обвинения за Асандж и негови колеги са за заговор, кражба на държавна собственост и нарушаване на федералния закон за шпионажа, пише "Вашингтон пост".

Американските власти разследват Асандж от 2010 г., когато "Уикилийкс" публикува хиляди страници секретни дипломатически съобщения. Те бяха откраднати и предадени на австралиеца от бившия анализатор от военното разузнаване Челси Манинг.

Асандж се укрива в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, В скандинавската страна срещу него тече процес по обвинения в сексуално посегателство. Той се страхува, че от Швеция може да бъде екстрадиран в САЩ.

Съдебното министерство на предишния президент Барак Обама не смяташе, че има достатъчна основа за обвинителен акт срещу основателят на "Уикилийкс".

Администрацията на Тръмп изглежда ще предприеме по-твърд подход и сама ще търси арест на Асандж.

"Време е да кажем какво всъщност е "Уикилийкс" - неправителствена враждебна разузнавателна служба, често подпомагана от държави като Русия", заяви миналата седмица директорът на ЦРУ Майк Помпео.

През март платформата на Асандж публикува информация за хакерски инструменти, използвани от американското разузнаване.