Мощна бомба взриви апартамента на разследващия репортер от Нова ТВ Васил Иванов в софийския квартал "Банишора".

Няма пострадали, но след експлозията са разрушени всички стени на жилището, повредени са асансьорните врати, входните врати и прозорците на седемте етажа на входа.

Бомбата, избухнала в 3 часа тази нощ, е била с не по-малко от 800 гр. тротилов еквивавелент. Иванов не е бил в дома си по това време.

Екипът на ДОТИ е бил на мястото на взрива няколко минути след подаването на сигнала. Висши полицейски шефове са присъствали на огледа.

Иванов е автор на скандални разследвания на Нова ТВ. Той показа как екип на телевизията купува служебните коли на главния прокурор и на президента на републиката при нотариуса мошеник Георги Златев, който беше арестуван.

Направи и репортаж за футболния треньор Христо Стоичков, който си е присвоил правото да кара автомобил със синя сигнална лампа по улиците на София и пътищата на страната.

Последното му разследване беше за извращения в Централния софийски затвор, след което беше уволнен директорът Димитър Райчев и с "порицание" беше наказан директорът на Дирекция "Изпълнение на наказанията" Петър Василев. Заповедта на министъра на правосъдието беше издадена след извършена от Инспектората на министерството проверка в Софийския централен затвор.

Репортаж, излъчен в предаването "Календар", показа извращения и сексуални гаври в затвора, които надзирателите не са предотвратили. Разследването предизвика спешни проверки на правосъдното министерство и прокуратурата. При излъчването на скандалните кадри Нова ТВ предупреждаваше, че не са подходящи за деца и хора със слаби нерви.

Кадрите предоставил на Иванов бивш затворник. На тях се виждаше как под погледа на надзиратели по-заможни затворници разхождат из коридорите други като кучета - на четири крака, вързани с каишки. Тези т. нар. представления завършвали с кървави "кучешки" боеве.

За репортажа на Васил Иванов съобщи и Агенция Франс прес, а кадрите от затвора бяха публикувани и в сайтове в интернет.

За първи път името на репортера стана популярно, когато беше бит от таксиметров шофьор след скандал на Орлов мост преди няколко години.

"Имам идея кое точно мое разследване е причина за поставянето на бомбата пред вратата на апартамента ми, но от МВР ме помолиха засега да не обявявам нищо", каза Васил Иванов по Дарик радио.

Целта на атентата не е била убийство, каза за Инфорадио майор Бисер Кръстев, началник на регионалното звено за борба с организираната престъпност в София. Ще бъдат разпитвани всички лица, които са били обект на разследванията на Васил Иванов: персонала на Софийския затвор, бивши затворници, нотариуси.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков покани тази сутрин Васил Иванов, за да го пита за последните му разследвания. Веднага след началото на парламентарното заседание, по искане на народната представителка от СДС Елеонора Николова, депутатите извикаха министър Петков, за да даде обяснения за действията на службите след атентата.

От опозицията беше напомнено, че отдавна е време за оставка на Румен Петков, но тъй като той няма да я подаде, а и няма кой да я поиска, ще се иска оставка на цялото правителство.