Още по темата

Една от най-любимите български детски песнички, създадена преди 73 години, но хит и до днес - "Зайченцето бяло" вече ще радва и децата на нашето време с изцяло авторска 3D анимация в проекта “Маргаритка”.

Нов живот ще има за едноименното произведение под формата на прекрасна анимация, като за първи път децата на България ще имат възможността да се радват на съвременно видео, чието качество по нищо не отстъпва на международното видео съдържание за деца.

Песента е изпълнена от Виктория Терзийска (Вики от "Мастило"), заедно с вокална група “Шоколадче” от град Лом, а аранжиментът е на Красимир Тодоров.

Анимацията е създадена така, че да впечатлява и забавлява най-малките.

В създаването на видеото за проекта “Маргаритка”, участват едни от най-добрите продуценти, художници, 3D специалисти и аниматори в България.

Работата по видеото е консултирана и от детски психолози, които съветват за избора на най-подходящите движения, форми, цветове и звуци.

Емблематичната песничка “Зайченцето Бяло” за пръв път се чува в ефира на Българско национално радио през 1945 г. По това време любимата българска поетеса Леда Милева – автор на текста на “Зайченцето Бяло” – оглавява отделът "Детски предавания" на Националното радио.

В желанието си да създава интересно съдържание за децата, тя решава че в ефира трябва да звучи много детска музика. Тогава събира екип от млади композитори, сред които е и Петър Ступел, по това време още студент. По стихотворението на Леда Милева “Зайченцето Бяло” композиторът Петър Ступел измисля буквално на един дъх музиката и така се ражда най-известната българска детска песничка.

От тогава до сега са минали 73 години, а “Зайченцето Бяло” се превръща в химн на децата на България. Днес създателите на “Маргаритка” правят така, че съвременните деца да познават наследството, което великите поети и композитори са ни оставили.