Още по темата

Поставянето на точна дата както на началото, така и на края на Средновековието се оказва проблематично и трудно. Обикновено от историците се приема за негово начало краят на Западната Римска империя - V век, а за негов край – възходът на националните монархии, европейските отвъдморски открития, разпространението на книгопечатането - XVI век. 

Историята разказва любопитни митове за този период в Европа: смъртното наказание било нещо обичайно, къпането било обявено за вредно, бедните почти измирали от глад.

И ако тези твърдения могат да бъдат оспорени, то съществуват личности, разтърсили Средновековна Европа с похотливостта си и секс скандалите, в които се забърквали.

Вижте четири от тях във видеото от канала във Vbox7 Watch This.

Катерина Хецелдорфер

В края на XV век млад ерген се мести в германския град Шпайер. Скоро той си печели лоша репутация, след като се въвлича в няколко любовни афери. През 1477 г. става ясно, че разгоненият младеж всъщност е жена на име Катерина Хецелдорфер.

Катерина е удавена в местната река. Съдът приема, че любовниците ѝ са били измамени и ги осъжда на изгнание, вместо на смърт.

Палавите монахини от Литълмор

През 1517 г. местният епископ решава да инспектира манастир Литълмор в Оксфордшър и попада на скандал. В манастира цари разврат.

Монахините обаче въобще не се разкайват. Когато една от тях била окована за наказание, три от приятелките ѝ разбиват вратата и я освобождават. След това четирите монахини подпалват килията и бягат през прозореца. 

Първият публичен секс скандал в историята

Има ли българска следа в секс скандала с Тръмп

Секс скандалите с политици в САЩ не свършват

Перверзният папа

Йоан XII става папа, когато е само на 18 г., изцяло благодарение на влиятелното си семейство. Той бързо показва, че повече го интересува сексът, отколкото религията и официалният му дворец заприличва на бардак.

Според легендата местните монаси дори спират да се молят за здравето му и вместо това желаят смъртта му.

Сектата и сребърната лъжица

Към края на Средновековието църквата е особено разтревожена от еретиците, които са окуражавани да признават за всякакви извратени секс тактики, освен всичките си религиозни престъпления.

При един известен случай германски еретик на име Лепцет признава, че сектата му се срещала в пещера, където си устройвали оргии.