Още по темата

4-годишно поляче трогна хиляди българи с изпълнението си на "Моя страна, моя България".

Малкият Ян Валкевич, закичен с мартеничка, изпя любимата на поколения българи песен по време на тържество за 3 март в посолството на страната ни във Варшава, Полша, предаде DarikNews.bg.

Изпълнението беше качено в интернет от Красимир Крумов, който разказва, че с песента "Моя страна, моя България" Янек печели Гран-при на Шестия фестивал на европейската песен през ноември 2016 във Висла.

Янек няма кръвна връзка с България, но е трето поколение полски турист, почиващ у нас, пише в описанието на клипа.

А коментарите са изключително позитивни.

Вижте видеото и вие:

Знаехте ли това за песента?

„Моя страна“, по-известна като „Моя страна, моя България“, e патриотична песен от 1970 г. на българския поп певец Емил Димитров и е посветена на неговия син – Емил Димитров – Джуниър.

Обявена е за „Песен на столетието в България“.

Първоначално песента илиза във Франция под името „Моника“ – с френски текст и няколко години е хит там.

Впоследствие „Моя страна“ е била забранена, защото в нея цензурата открива „буржоазно влияние и намеци за емигрантство“.

За нея Емил Димитров разказва: „ Обвиниха авторите ѝ, че е писана за български емигранти в чужбина, като не са прочели в текста „ще се върна“. Аз я дадох на фестивала за забавна песен „Златният Орфей“, но смениха регламента и не можах да взема награда. “

Песента е записана като „Моя страна“ в албумите на Емил Димитров „Моя страна“ (1970), „20 години с песните на Емил“ (1980), „Златни хитове 1“ (1995) и „Само един живот не е достатъчен...“ (2002).