Още по темата

На 35 км от Мадрид се намира Алкала Де Енарес. Градът интригува с богато археологическо наследство. Центърът на днешния Алкала де Енарес има невероятен средновековен облик със калдаръмени улици и исторически сгради.

Самият център е площад Сервантес, наречен на името на знаменития им съгражданин.

Снимки от сърцето на града

Недалече от центъра се намират трите колоритни квартала - еврейския, християнския и мавританския - и това затвърждава славата на Алкала като град на три култури.

Селището на мястото на сегашната Алкала де Енарес датира от епохата на неолита. След това районът е обитаван от келтите, а през първи век от н.е. тук се появява римското селище Комплуум.

Впоследствие, Алкала де Енарес е била управлявана от вестготи и араби, а след откриването на известния университет - през 1499 г., Алкала де Енарес процъфтява.

Университетът става известен като мястото, в което е създадена граматиката на испанския книжовен език, а през 16 в. и 17 в. се превръща в едно от най-големите учебни и научни средища в Европа.

Дългата пешеходна улица Кайе Майор започва от площад Сервантес, където е издигнат паметник на писателя. Символи на града са катедралата - Катедрал де лос Сантос Ниньос, университетът и многото щъркели, които живеят тук целогодишно.

Една от главните забележителности и обект на гордост на Алкала е старият университетски комплекс.

В университета са се обучавали или са преподавали велики личности като Франсико де Кеведо, Лопе де Вега, Калдерон де ла Барка, Антонио де Небриха и др.

В града се намира и къщата - музей на Сервантес, сграда от 15 век, където се е родил и прекарал детството си знаменитият писател, и която днес е музей.

Точно пред къщата, насред улицата Кайе Майор, има бронзова пейка с бронзови статуи на най-популярните герои на Сервантес - Дон Кихот и Санчо Панса. А в самата къща е направена възстановка на жилището от онова време.

Различните стаи пресъздават обичаите, вкусовете и ежедневните дейности на хората от 16-ти и 17-ти век, с цел посетителите да почувстват духа на отминали епохи.

Музеят разполага с впечатляваща колекция от творби на Сервантес от различни периоди и на различни езици. Тук могат да се видят издадени в различни страни екземпляри на великия роман.

Наред с Библията и Хари Потър, Дон Кихот влиза в тройката на книгите с най-голям тираж в световен мащаб.

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, неделя, 13 ч., по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук

Вижте още по темата:

Какво не знаеш за о-в Бали

Дворецът с 1860 зали

Подводният свят край Малдивските рифове

Талантът да се шляем

Запознайте се с райския остров Худуранфуши

Пещерен манастир на 22 века

Маймунската гора

Припомнете си последното приключение на "Без багаж" във видеото: