Още по темата

Геолозите определят кратера Батагайка в Якутия, Русия, като термокарст депресия – падина, която се получава, когато вечният лед се стопи.

Природното явление е кръстено на преминаващата наблизо река Батагайка, приток на Яна.

Наричана от местните „врата към подземния свят“, това е една от най-големите депресии в Сибир.

Кратерът Батагайка не спира да расте и продължава да открива древни гори,

което забързва климатичните промени и води до необратими последици.

В списанието „Quaternary Research“ институтът Алфред Вегенер (Alfred Wegener Institute/AWI) публикува изследване, според което огромната дупка е растяла с повече от 10 метра годишно в последното десетилетие. В по-топлите години е нараствала до 30 метра.

Това означава, че в следващите години с глобалното затопляне кратерът ще започне да расте все по-бързо. Една от стените му може да достигне до близка долина до година, което би довело до колапса на огромни територии от земната повърхност. 

Вижте най-красивите природни феномени по света в нашата галерия

За всички години до момента не сме забелязали да има голямо забързване или забавяне в растежа му. Но продължителното му разрастване означава, че става все по-дълбок с всяка изминала година“, казва Франк Гюнтер, част от екипа на института Алфред Вегенер, пред Би Би Си.

Основната причина за растежа според учените са климатичните промени, които водят до топене на дълбоко замръзналата почва в Сибир – а когато се топи, тя губи от размерите си и така се образуват дупки.

При отварянето на земната повърхност се откриват заровените някога древни гори, които съдържат огромни количества метан - парников газ, много по-мощен от въглеродния диоксид. Когато ледът се разтопи и метанът се отдели в атмосферата, това би довело до покачване на глобалната температура и необратими климатични промени.

Кратерът Батагайка е и археологическа „златна мина“,

освен застрашително природно явление. Той е най-големият от вида си. Широк е близо километър (около 0,8км.) и е дълбок повече от 85 метра.

За археологията представлява огромно напречно сечение на вечно замръзналата земя, която предлага рядък поглед към историята на ледената епоха на Североизточен Сибир.

Почвата в депресията е от преди около 200 000 години и е „златна мина“ на фосили. Вече са открити замръзнали останки от бизон, мускусен бик, мамут и кон на над 4000 години .

Във видеото вижте едни от най-невероятните природни феномени на Земята:

Вижте още:

Тайнствена дупка в Сибир озадачи учените

Най-зловещите места на Земята

Как се влиза в огнен кратер?