Още по темата

Еволюцията е накарала видовете да направят своя избор - компромис, нужен за оцеляването, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от Франс прес.

Докато изследвали 647 вида бозайници, Тиодор Станкович и Ашли Ромеро от Калифорнийския университет в Лонг бийч констатирали, че някои от тях са се снабдили с впечатляваща "екипировка" за защита.

Таралежи и броненосци могат да се концентрират върху жизнените си нужди, без да се страхуват, че ще бъдат нападнати от хищници.

Вижте едни от най-умните животни във видеото горе

Това дава известни предимства, що се отнася до оцеляването, но те са свързани и с някои неудобства.

Вижте най-странните животни на света в нашата галерия

Тъй като тези животни не е трябвало да хитруват, за да оцелеят, не е било нужно мозъците им да се развиват.

"Защитаващите се по този начин видове стават по-малко интелигентни", увериха учените.

И обратно, животните, които имат единствено козина по тялото си, не могат да си позволят да са толкова безгрижни. Поради тази причина мозъците им са по-развити, за да реагират срещу заплахите. Това предимство има своята цена - животното трябва да консумира повече храна, за да функционира мозъкът му.

Как една златна рибка буквално може да се превърне в чудовище

Успешно ин витро оплождане на кучета за пръв път

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings B of the Royal Society.

Източник: ThinkStock/Guliver

В рамките на другото изследване Дженел Даулинг от университета на Монтана и Майкъл Уебстър от Корнелския университет предлагат

изненадващ пример за начина, по който сексуалният подбор - другият двигател на еволюцията, става причина да се направи избор.

Птиците от вида Malurus melanocephalus живеят по двойки. За да се размножат, мъжките екземпляри имат две възможности - да останат верни на партньора си или да се чифтосват с много женски.

Мъжките екземпляри с по-цветно оперение, които са по-привлекателни, избират втората възможност и увеличават шансовете си да имат потомство.

Малките им, на които не гарантират сигурност, обаче са с по-малки шансове да оцелеят. Мъжките екземпляри, чието оперение не е толкова цветно, остават верни на партньора си. Малките им са по-малобройни, но са с по-големи шансове да доживеят до напреднала възраст.

Резултатите от второто изследване са публикувани в Biology Letters.