А ко искате да поглезите себе си и любимия човек без повод, пригответе вкусна вечеря за двама.
Необходими продукти:
2 филета от сьомга (по 200 г, почистени)
300 г рагу от сьомга (без глави)
40 г краве масло
1 стрък стеблена целина
1/2 глава резене
1 стрък праз (бялата част)
1 връзка аспержи
1/2 лимон
1 ч. л. черен пипер на зърна
сол и черен пипер на вкус
за соса:
125 г краве масло
2 жълтъка
1–2 с. л. сок от лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Рагуто се слага в дълбока касерола и се залива с 1,5 л вода. Добавят се резенето, празът, целината и лимонът, почистени и нарязани наедро. Пускат се зърната черен пипер. Загрява се на умерен огън и щом кипне, се отпенва, а след това се оставя да къкри на тих огън около 20 минути.
Бульонът се прецежда и се загрява отново, като не трябва да ври.
В него се пускат филетата от сьомга, овкусени със сол и черен пипер, и се пошират под капак на изключен котлон за 8–10 минути.
Изваждат се внимателно и се подсушават.
Аспержите се почистват от долната твърда част и се белят. Запържват се в маслото и се поръсват със сол.
Жълтъците се готвят на водна баня с лимоновия сок.
При постоянно бъркане се налива разтопеното масло.
Сосът се овкусява със сол и по желание – с бял пипер. Сьомгата се сервира с аспержите и със соса.
Прочетете още:
Топла и ароматна фокача - как да си я направим
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!