Още по темата

Прекалено краткият или прекалено дълъг сън може да повлияе върху мъжката плодовитост, сочат резултатите от изследване, представено на годишната среща на Американското дружество по репродуктивна медицина в Солт Лейк Сити.

"Препоръчителната продължителност на нощния сън е 7-8 часа",

заяви ръководителката на изследването Лорън Уайз от Института по обществено здравеопазване към Бостънския университет. 

Вижте 10 факта за мъжете, тяхното достойнство и секса в нашата галерия

"Екипът ни изследва 790 двойки и заключи, че краткият - по-малко от 6 часа, и прекалено дългият - 9 и повече часа, нощен сън намаляват вероятността да се забременее.

Използвайки 8-часовия сън като база за сравнение, установихме, че мъжете, които спят по-малко от 6 часа или повече от 9 часа нощем, са с 42 на сто по-малка вероятност да оплодят партньорката си. Обяснението най-вероятно е на хормонално ниво. Експертите по репродуктивно здраве знаят, че тестостеронът е от съществено значение за размножаването и че по-голямата част от ежедневното количество тестостерон се отделя по време на сън от мъжете.", допълни тя.

В рамките на новото изследване всички двойки се опитали да заченат за не повече от 6 менструални цикъла. Двойките отговорили на въпроси за съня им и за евентуални смущения в него.

Било констатирано също, че мъжете, които често имат смущения в съня си, е по-малко вероятно да оплодят партньорката си в сравнение с онези, чийто сън е спокоен.

Ето защо мъжете трябва да правят повече секс

Има сериозна научна причина да се прави орален секс

Учени: Редовният секс е вреден за по-възрастните мъже

"Не открихме причинно-следствена връзка, но между съня и плодовитостта несъмнено съществува връзка - отбеляза Уайз. - Тя бе налице дори след като бяха взети под внимание възрастта на мъжете и жените, индексът на телесната им маса, честотата на сексуалните им актове и други фактори, за които е известно, че влияят върху плодовитостта. Възможно е лошият сън да допринася за нездравословен начин на живот, намаляване на либидото и секса."

Няколко тайни за секса научете във видеото горе