О ранжевото вино, което обединява богатството на червеното и свежестта на бялото, изглежда ще бъде напитката на 2017 г., пише "Индипендънт".
Познато като "четвъртото вино", напитката дължи името на цвета си - по-тъмен и наситен в сравнение с белите вина, с леко оранжев оттенък, който може да варира до тъмнокехлибарен или цвят "сьомга".
6 златни правила при дегустацията на вино вижте в галерията ни
Каква е тайната
Виното се прави от някои сортове бяло грозде, но за разлика от бялото вино, при което сокът на гроздето се отделя от плода, в оранжевото - гроздовите зрънца се оставят. По този начин във виното се образуват танини.
Танинът е фенолно съединение без цвят и с горчив вкус. Той се съдържа в ципата и семките на гроздето. Във виното танините потъмняват цвета му и му придават тръпчив вкус.
Гроздовите зърна могат да се държат в сока от седмица до цяла година, за да му придадат различни цветове и аромати.
В резултат на това виното е с по-богат вкус и със силен плодов аромат.
Учени обясниха защо трябва винаги да пием червено вино, когато пушим
София се превръща в столица на българското вино
Новото божоле вече е тук, но подходящо ли е за зодията ти
Избират перфектната бутилка вино с ДНК тест
Производството на оранжеви вина има вековни традиции в Грузия,
като през последните десетилетия оранжеви вина се правят и в Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния.
Смята се, че оранжев цвят се получава най-добре от сорта Пино гри. Но други правят оранжево вино от сорта Шардоне.
Оранжевото вино е подходящо за различни видове храни от сирена до индийска и мароканска кухня.
Научете още 5 интересни факта за виното във видеото горе.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!