Още по темата

В професионалния ви живот интелигентността, бързината и пъргавият ум може да бъдат най-голямото ви преимущество. Но по-малко интелигентните често имат навици, които издават глупостта им и няма как да ги скрият. 

Има 5 основни разлики между интелигентните и глупавите, пише британският вестник “Индипендънт” (Independent). 

Глупавите хора обвиняват другите за собствените си грешки

Източник: Getty Images/Guliver

Да не можеш да си признаеш, че си сбъркал, и даже да твърдиш, че друг е виновен, е поведение, което се забелязва, и то много ясно. То е непрофесионално и е нещо, което умният човек никога няма да направи. Ако постоянно прехвърляте своите грешки върху другите, значи показвате на всички, че няма как да бъдете острието в екипа.

Мозъкът обмисля резервен план за всеки случай

Огромната сила на малкия мозък

Глупавите хора не обичат да поемат отговорност за грешките си. Предпочитат да потънат в самосъжаление или да минат в настъпление, като обвинят някого другиго.

Умните хора също така знаят, че всяка грешка е шанс да се поправят и следващият път да са по-добри. Неврологично изследване на екип от Мичиганския държавен университет показва, че мозъкът на умните хора на практика реагира различно на грешките.

Глупавите хора винаги трябва да са прави

Източник: Thinkstock/Guliver

В ситуация на конфликт умните хора симпатизират на другите и разбират техните аргументи. Те са способни да включат чуждите аргументи и съответно да преосмислят мнението си, ако се налага.

Сигурен знак за интелигентност е способността да възприемаш нещата от различна гледна точка. Същевременно интелигентните хора са широко отворени към нова информация и променящи се параметри.

Учени: Мозъкът работи и след смъртта

Истината за човешката интелигентност

От друга страна, глупавите хора ще продължат да спорят и няма да се помръднат от позицията си независимо от логичните аргументи, които им се предоставят. Това означава също, че няма да забележат, ако другият човек е по-интелигентен и компетентен от тях.

Това себенадценяване, този нарцисизъм е наречен ефектът на Дънинг-Крюгер.

В университета “Корнел” правят още опити, свързани с този ефект, които показват, че по-малко компетентните хора не просто надценяват собствените си умения, а и не разпознават, когато уменията на друг са по-големи.

Разбира се, това не означава, че умните хора винаги мислят, че някой друг е прав. Но те слушат внимателно и имат предвид всички аргументи, преди да вземат своето решение.

Глупавите хора реагират при конфликти с гняв и агресия

Очевидно дори най-умните хора могат да се разгневят понякога. Но за по-малко интелигентните това е търсената реакция, когато нещата не станат по техния начин. Когато почувстват, че нямат контрол в определена ситуация, те са склонни да използват гнева си или агресивното си поведение, за да защитят своята позиция.

Първородните деца в семейството са по-умни

Хитринки и факти за мозъка, които не знаете

Изследователи от Университета в Мичиган правят проучване с 600 участници заедно с техните родители и деца, което продължава 22 години. Намират пряка връзка между агресивното поведение и по-ниския коефициент на интелигентност (IQ) на участниците. Изследователите пишат: “Предположихме, че ниската интелигентност прави по-лесно заучаването на агресивни реакции на ранна възраст, а това агресивно поведение, от своя страна, затруднява интелектуалното развитие.”

Глупавите хора пренебрегват нуждите и чувствата на останалите

Източник: Thinkstock/Guliver

Интелигентните хора са склонни да бъдат много добри и да съчувстват на другите. Това им позволява да разберат по-лесно чуждата гледна точка.

Ръсел Джеймс от Тексаския технологичен университет изследва хиляди американци и установява, че хората с по-висок коефициент на интелигентност са по-склонни да дават, без да очакват непременно да получат нещо в замяна. Оказва се, че интелигентният човек по-добре оценява нуждите на другите хора и е по-склонен да иска да им помогне.

Глупавите хора мислят, че са по-добри от всички останали

Интелигентните хора се опитват да мотивират другите и да им помагат. Правят това, защото не се страхуват, че ще бъдат засенчени. Имат здравословно ниво на самоувереност и са достатъчно умни, за да оценят точно личната си компетентност.

Глупавите хора, от друга страна, са склонни да “оплюят” другите, за да изглеждат самите те по-добре. Те вярват, че са над всички останали, и винаги бързат да съдят. Предразсъдъкът обаче в повечето случаи не е белег за интелигентност.

Много биолози вярват, че човешката способност за сътрудничество подпомага цялостното ни развитие. Това означава, че много важен белег за интелигентност е да можеш да работиш с хора.

Четете още:

Майката има решаваща роля за интелигентността на детето

Ако закъснявате винаги, ето каква е причината

3 урока за успех от една бизнес дама от арабския свят