Още по темата

Местната организация на ГЕРБ в Кърджали е сезирала районната прокуратура в града за нарушение на Изборния кодекс и разпоредбата на чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс, информира в. „24 часа“.

Сигналът е подаден заради пост в социалните мрежи на кандидата за народен представител от листата на ДОСТ Михриджан Исмаил Изет. Тя е публикувала в профила си във „Фейсбук“ изображение с чужд флаг, като има изписани и годините 1341 г. и 2017 г.

Така Изет

посочва, че друга държава подкрепя коалицията КП „Обединение ДОСТ“ и прави асоциации с илюстрации за минали периоди от историята на България.

Впоследствие г-жа Изет изтрива карикатурата от профила си.

Според подалите сигнала „по този начин се проповядва или подбужда към дискриминация, насилие и омраза, основани на народност и етническа принадлежност“.

Самата Михриджан Изет, в позиция, разпространена от пресцентъра на ДОСТ, обяснява, че с карикатурата, която е публикувала искала да изрази възмущението си.

"Исках повече хора да видят с какви унижения и грозни карикатури ни рисуват образа на враг. Ние не сме врагове,

ДОСТ идва в името на демократична България. Ние сме ДОСТове, а ДОСТовете носят ятагани. ДОСТовете носят мир, толерантност и протягат ръка.

С публикуването на тази карикатура исках да предизвикам възмущението на максимален брой хора от тази несправедливост към нас. Аз не съм автор на карикатурата, защото не мога сама да се окарикатурявам", заявява Изет.

Това не е първият скандал в кампанията на партията на Лютви Местан, свързан с Турция. Преди седмица Съветът за електронни медии се самосезира преди два дни във връзка с предизборния клип на партията, в който участва посланикът на южната ни съседка Сюлейман Гьокче. Ден по-късно ЦИК спря излъчването на предизборния клип.