2

"За мен ПРОМЯНАТА е просто естественият, следващ етап от моята мисия като професионалист и като гражданин". Това споделя Ани Салич - лицето на Нова телевизия и посланик на най-голямата социално-отговорна инициатива Промяната.

Инициативата на Нова Броудкастинг Груп, в партньорство с новосъздадената фондация „Промяната”, за трета поредна година търси хората с най-вдъхновяващите социални идеи и амбицията да подобрят живота на децата в България.

Сухата статистика сочи, че вече е променен животът на над 500 български деца, разказва Ани Салич, но зад цифрите стои много повече. 

"И ако старите хора казват, че един мъж не е мъж, ако не е построил къща, а жената - ако не е родила дете, то това да измислиш, да оформиш, да развиеш и да успееш да съживиш една бизнес идея със социална насоченост би било най-голямата награда за всеки", казва водещата. 

- Госпожо Салич, социалната инициатива "Промяната", чийто посланик сте вие, се провежда за трета поредна година. Как предишните две години промениха живота на децата?
- Сухата статистика говори, че вече сме достигнали до 500 български деца, като планираме тази година да удвоим тяхната бройка. Зад тези числа обаче са скрити лицата на децата със специални нужди, на които Веселина помага с конна терапия, на всички по-големи момичета и момчета, които вече има къде да задават въпроси и да получават отговори за секса и сексуалното си здраве от loveguide.bg - платформата на Николета,

както и на учениците от Враца, които избраха да се запишат в IT курсовете на Емо и Тео, за да останат в града си и да получат шанс

за добре платена работа в бъдеще, на младежите от институции, част от менторската програма на Мая и Стояна от Социалната чайна във Варна, която ги подготвя за тяхната първа работа, както и децата от Дома за деца, лишени от родителска грижа "Княгиня Мария-Луиза" в Пловдив, които Иван обучава как да изработват играчки от дърво - първа стъпка в развиването на социални и професионални умения за самостоятелен живот извън институцията.

Промяна има, но естествено тя ще бъде още по-видима след години,

защото всички проекти на финалистите, избрани през 2014 и 2015 г., ще се развиват и ще подкрепят все повече деца.

- Имат ли интерес българските предприемачи да помагат? Какъв е интересът тази година спрямо предходните?
- Ако съдя по посещаемостта на пресконференциите, с които откриваме инициативата Промяната, то интересът е все по-голям. Миналата година получихме 296 заявки за участие в конкурса, а тази година, две седмици преди крайния срок в системата ни за кандидатстване вече са се регистрирали 224 кандидати. 

- Стават ли българите по-добри, научихме ли се да помагаме? Според последните данни от класация за благотворителна активност страната ни е на дъното в световен мащаб...
- Благотворителността и добротата не могат да бъдат измерени или описани в статистики… аз знам, че българите са съпричастни и винаги помагат, когато им покажем някое бедно или болно дете или пък беден или болен възрастен…Интересът към конкурса ПРОМЯНАТА показва, че

хората не само забелязват проблемите на децата, но и са готови да поемат инициативата,

като предложат решения за тях и работят за осъществяването им. Може би има още какво да научим от по-големите европейски държави по отношение на доброволчеството, защото то трябва да присъства навсякъде в едно съвременно демократично общество-дори в училищата… Но тук влизаме в темата за колективната мисъл и действие на българското общество, които според мен все още има да изминат дълъг път… някак си трудно се обединяваме около една идея…

- Българските деца постоянно са поставяни на последните места по постигнати резултати, по грамотност, по спорт и физическа активност дори, но често се връщат у нас с награди от олимпиади. Как "Промяната" може да наклони везните?
- Везните трябва да наклоним всички - и родители, и учители, и експерти, и неправителственият сектор, както и ние като част от него. Образованието е най-отговорната задача на всяка държава, освен здравеопазването естествено, така че тук говорим за държавна политика, подкрепена от адекватни учебни програми, за да получим способни и образовани млади българи. А всички ние трябва да говорим и показваме и положителни, и отрицателните практики, за да помагаме да се намери най-верният път. ПРОМЯНАТА открива и осигурява цялостна подкрепа и възможност за бързо развитие на стартиращи организации, които решават конкретни социални проблеми на децата и младежите в България. С помощта на Промяната можем да покажем добрите примери и какъв е ефектът им върху живота на децата, за да могат подходите им да започнат да се прилагат в по-широк мащаб.

- От самото начало вие сте посланик на "Промяната", какво е вашето удовлетворение от това да участвате в социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация "Промяната"?
-Много пъти съм казвала, че преди 15 години започнах да обикалям домовете за сираци с мисълта, че рано или късно те трябва да бъдат затворени и ако тогава в тях имаше 15 000 деца, то сега там има около 1500. Това е факт благодарение на усилието на всички. Много от тези деца обаче остават извън нормалния живот и съществуват на ръба, защото нито са получили адекватно образование, нито са научени на професия. И тук говорим само за така наречените сираци, за които често се сещаме и се опитваме да помагаме. 

На тези общности помага ПРОМЯНАТА.

На тези групи, които по една или друга причина остават изключени от социалния живот и грижата на мнозинството. От всички нас зависи да ги включим обратно. Така че за мен ПРОМЯНАТА е просто естественият, следващ етап от моята мисия като професионалист и като гражданин.

- А къде е грижата за така наречените семейни деца…на по-бедните родители, които най-често са жертва на трудния живот на семейството си и остават също извън училище?
-Това са още бъдещи безработни… или дори престъпници, които няма как по друг начин да си изкарват хляба. Ето на всички тези българчета трябва да помагат инициативи като Промяната - с всяка една добра и работеща идея, която може да приобщава младите хора към нормалния начин на живот и да им осигури перспектива за по-добро бъдеще.

- Ако вие кандидатствахте по този проект, какво бихте искали да промените?
-Бих обърнала внимание на училищата за родители, защото смятам, че семейството е отговорно най-вече за детето и ако самите родители не знаят как да отглеждат и възпитават децата си, такива ще бъдат и техните деца, а и децата на техните деца.

Няма как да научиш едно дете да си мие зъбите всеки ден,

ако това не знае и не го прави и майка му и баба му…Така можем да повлияем например на цели групи от българското общество - чрез обучение и възпитание на по-старите поколения, които задължително ще променят живота и на малките. Подобен е подходът на Фондация "Здраве и социално развитие", финалисти в ПРОМЯНАТА 2015/2016, които не само помагат за ранното детско развитие на деца от ромски произход, но и работят системно с техните родители и семейства. 

- Какъв трябва да е пътят до порастването на българското дете и остава ли у вас впечатлението, че държавата е абдикирала от този път?
- Държавата иска да има здрави и образовани граждани, но е хаотична в прехода към съвременното обучение, което да даде необходимите умения на младите българи. Така че не мисля, че държавата е абдикирала, а просто има нужда от общ поглед и радикален подход към Промяната в образованието и развиването на потенциала на децата и младежите.

Източник: vbox7.com

- Конкурсът "Промяната" дава възможност не само да се помогне на много деца и младежи, но и финалистите да развият своята мечта, чрез която да помогнат. Това ли е правилният начин?
- Това е стимул да си лягаш и ставаш с мисълта за своята идея, която може да се роди и да оживее. И то така, че да става все-по-силна и по-голяма, за да може един ден да промени живота на стотици деца. И ако старите хора казват, че един мъж не е мъж, ако не е построил къща, а жената - ако не е родила дете, то това да измислиш, да оформиш, да развиеш и да успееш да съживиш една бизнес идея със социална насоченост би било най-голямата награда за всеки, защото накрая, когато остарееш, ще има какво да разказваш на децата си.

- Коя новина по-трудно се съобщава - когато дете страда, защото не получава подкрепа от държавата, или когато не я намира в семейството си?
- И двете по равно. Аз никога не търся виновните, а причината за проблема. Така живея и така искам да продължа да живея и да помагам, ако мога…

Ако вие сте човек, който е намерил иновативно решение и притежава предприемачески дух и силна мотивация да постигне ПРОМЯНАТА в живота на възможно най-много деца и млади хора, кандидатствайте в новия конкурс на Нова Броудкастинг Груп и Фондация „Промяната” до 20 май 2016 г. на http://novatv.bg/gamechangers чрез онлайн регистрация и онлайн формуляр.

И ТИ може да си ПРОМЯНАТА в живота на младото поколение. 

Вижте победителите от второто издание на инициативата:

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 4 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 10 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 11 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 11 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 12 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района