Од днес влиза в сила стандартът за производство
на кашкавал.
В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис
"Български кашкавал" и обозначение "БДС 14" от 2010 г.
Според новия стандарт кашкавал ще се прави само от
свежо прясно мляко.
Определени са и сроковете, в които продуктът трябва
да зрее, уточнява Ивелин Буров от Института по стандартизация.
"Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва
да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено
мляко - срокът му за зреене е 60 дни.
В него няма да се добавят
консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през
последните години.
Идеята е да се запази традиционната рецепта за
българския кашкавал", обясни Буров.
От днес влиза в сила стандартът за производство на кашкавал
Кашкавалът от краве мляко по този стандарт трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко 60 дни
16 ноември 2010, 12:53
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!