Още по темата

Два поздрава от Вашингтон получи страната ни за националния празник. Поздравления до държавния глава Румен Радев са пратили освен Доналд Тръмп, руският президент Владимир Путин, президентът на Палестина, Пакистан и кралят на белгийците Филип, както и папата съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2. 

„Заедно с американския народ, отправям най-искрени пожелания към България и българския народ по повод отбелязването на годишнината от Освобождението на страната - Трети март“. Това се казва в писмото на президента на САЩ Доналд Тръмп. 

Ето как България посрещна 139 години от Освобождението - вижте в галерията

„Съединените американски щати и България споделят общи ценности на сигурност, демокрация и мир. Чрез съвместния ни диалог, ние засилваме връзките помежду си и взаимно си напомняме за общите ни ценности, които са в основата на нашето партньорство.

Днес ние отбелязваме националния празник на съюзник в НАТО, активен член на трансатлантическото семейство, и близък приятел“,

заявява още президентът на САЩ.

В писмото си до президента Радев Тръмп подчертава, че с всяка изминала година връзките между българския и американския народ укрепват и с нетърпение очаква да работят заедно, за да изградят по-светло бъдеще за своите страни и за света.

Ден по-рано държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън поздрави България за Националния празник 3 март.

"От името на президента Тръмп и на американския народ, поздравявам всички българи, които днес празнуват", пише в поздравително изявление, публикувано на сайта на Държавния департамент за 139-ата годишнина от Освобождението на България. 

В писмото се посочва, че България е съюзник на НАТО и близък партньор. "

Тилърсън посочва, че България и САЩ ще работят усилено за икономически растеж.
 
"САЩ се надява на още много години приятелство и партньорство с България",

пише в края на съобщението.

Американското посолство в София също ни поздрави: 

„Приемете сърдечните ми поздравления по случай

Националния празник на Република България - Деня на Освобождението от османското иго. Този празник напомня за славните подвизи на руските воини и българските опълченци, които без да щадят живота си, са се сражавали рамо до рамо за независимостта на България“. Това пише в поздравителното си писмо президентът на Руската Федерация Владимир Путин.

Източник: БГНЕС

„Сигурен съм, че вековното приятелство на народите на нашите страни, закалено в години на тежки изпитания, ще остане надеждна основа за конструктивно развитие на руско-българските отношения. От цялата си душа Ви желая крепко здраве и успех, а на всички Ваши сънародници - благополучие и процъфтяване“, се казва още в поздравлението от Путин.

В навечерието на националния ни празник Русия изпрати на България

протестна нота заради вандалски акт срещу паметника "Альоша" в  Пловдив, съобщи NOVA. На 21 февруари паметникът на съветския воин освободител беше изрисуван.

В нотата се изразява сериозна загриженост на руската страна от циничността на постъпката.

Източник: Nova.bg

Междувременно, руското посолство в България е поискало да се вземат мерки и мемориалът да бъде почистен, да се направи разследване, да се установят виновните и те да поемат отговорност.

„Отправям топли поздрави до Ваше Превъзходителство, както и до Вашите сънародници

по този щастлив повод - Националния празник на България. За всички българи аз сърдечно изпращам благословията на Всемогъщия Бог“, се казва в посланието на Светия Отец Папа Франциск.

Българският трибагреник се вее от страницата на интернет търсачката Google.

И тази година гигантът ни поздравява с невероятен „дудъл” за Националния празник - 3-и март.

България на длан - разгледайте уникалната галерия и няма как да не се почувствате горди

За днешния празник логото на търсачката е обагрено в цветовете на националния трибагреник. А по средата се вее флагът. 

Вижте и какво може би не знаете за Деня на Освобождението: