Още по темата

Главният прокурор Сотир Цацаров и директорите на специалните служби се събраха на спешна среща при президента Румен Радев, която започна в 16:00 часа. За разговорите е пристигнал и вътрешният министър Пламен Узунов.  

Поводът е напрежението с Турция и опитите й за намеса в изборите за парламент тази неделя, макар да не дойде официално потвърждение.

По-късно от прессекретариата съобщиха, че при държавния глава се е провело поредно работно съвещание, в което участваха главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност,

посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната.

В петък стана ясно, че двама турски граждани са експулсирани от България, а на трети беше забранено влизането у нас. ДАНС ги обяви за заплаха за националната сигурност.

Главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ е един от тримата турски граждани, за които в петък бе съобщено, че им е наложена забрана да влизат в България за срок от 5 години.

На „Дондуков” 2 пристигнаха

главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов, председателят на Държавна агенция „Разузнаване” Драгомир Димитров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и др.. Никой от тях не направи изявление.

"Няма промяна в българската позиция за отношенията с Турция.

Страната ни ще продължи да поддържа диалог с Анкара, но определя като недопустимо каквото и да е външно влияние върху изборния процес у нас". Това е позицията на Външното ни министерство, оповестена в петък. Пак тогава и президентът заяви, че намесата на южната съседка в изборите е абсолютно недопустима. 

Междувременно стана ясно, че посланикът ни от Турция е бил извикан. С Надежда Нейнски била обсъдена подготовката за изборите на 26 март. 

Таранджъ е задържан в Шумен и изведен от страната заради това, че представлява опасност за националната сигурност, съобщават турските медии, предаде БГНЕС.

Герджиков: Взели сме мерки срещу опитите за намеса на Турция

Външно: Директна намеса във вътрешните работи на България

Борисов: Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна

Наложена му е забрана да влиза в България за срок от 5 години, както и на другите двама турски граждани, също върнати обратно.

Към момента не се съобщава за официална реакция от страна на турските власти.

Причината е насаждане на антибългарски настроения, което го прави заплаха за националната сигурност, обясни още в петък агенцията в съобщение на сайта си. 

"Решение от България, което ще ядоса Турция", пише турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк в заглавие на публикация, поместена на сайта й днес, посветена на темата. 

Челик: Да направим турския официален в България

Вицепремиер: Има риск от струпване на автобуси на границата с Турция и мигрантски натиск в изборния ден