Още по темата

„Вероятно се питате защо „Шоуто на Слави” е било спряно и какво е било съдържанието, предизвикало това решение”, започна сценаристът Иво Сиромахов.

Гледайте лайв стрийм от пресконференцията на Слави от 14:00 часа тук

Слави Трифонов покани журналистите довечера в НДК, защото вероятно епизодът на шоуто отново ще бъде спрян, тъй като ще бъде излъчено разследване на неговия екип за Валери Симеонов.

Политолог: Тонът на Слави е „аз съм изключителен“

Референдумът на Слави остава незадължителен, макар и с 492 гласа повече

Слави Трифонов: Спирането на предаването ми е цензура

Според водещия има два типа пространство - едното е публичното, в което се намираме, другото е правното. „Аз имам договор с bTV, според него аз не мога да спра предаване, защото ще наруша договора си и ще ме съдят те. Аз имам отношения с bTV, но те сами решават за програмата си. Аз съм партньор на bTV. Не съм техен служител. Те не могат да ми спират предаването, могат само да не го излъчат”.

Ако bTV не одобрява, това, което правим, аз съм готов веднага да подпиша разтрогване на договора”, добави той.

Трифонов каза, че журналистът и продуцент на предаването „Разследване” в NOVA Васил Иванов сам се е свързал с него, като е заявил, че се чувства цензуриран и е поискал да представи позицията си в „Шоуто на Слави”.

След това Иванов заяви, че е подал оставката си и че негови материали са спирани в NOVA. В предходните дни критиките му към редакторската политика на телевизията обаче бяха отхвърлени от други разследващи журналисти, като Генка Шикерова и Миролюба Бенатова.

Според Васил Иванов 98% от обществените поръчки в общините в България са манипулирани. Като най-голяма е корупцията в общините. А цената за купуване на глас за кметски избори достига 200 лв.

През 2015 г., след като ГЕРБ спечелват местните избори, обаче журналистическите разследвания на обществени поръчки в общините са били спрени от редакцията на телевизията, твърди Васил Иванов.

Той е записал без негово знание своя колега журналист Марин Николов, който също се оплаква от редакторската политика в NOVA, като конкретният повод е неизлъчването на разследване за корумпиран съдия.

При журналистическо разследване на обществена поръчка в Златоград, според Васил Иванов, от ДАНС са записвали кмета на Неделино по своя разработка и са споделили информация, че в NOVA „има къртица”. Той твърди, че въпросният човек е директорът на „Новини и актуални предавания” в телевизията Дарина Сарелска. Също така Иванов смята, че тя е свързана с кмета на града и с местен депутат от ГЕРБ.

Според Васил Иванов това е пример, как се налага цензура и се контролират медиите в България, от хора, обвързани на местно ниво.

Самата Дарина Сарелска потвърди, пред телевизия BIT, че има роднински връзки с депутат от ГЕРБ, но отрече това да е повлияло по някакъв начин в работата ѝ. Тя обвини Васил Иванов в лъжа и каза, че никога не е говорила с кмета на Неделино.

Днес Слави Трифонов и екипът му са на ход, след като вчера „Шоуто на Слави” отново бе спряно от bTV.

Причината за свалянето на предаването от ефир е интервю с журналиста Васил Иванов от NOVA, който говори за цензура в големите български телевизии. От bTV са поискали материалът да не бъде излъчван, тъй като заявеното в него мнение е едностранно и не са отразени гледните точки на засегнатите.

Спекулациите за отговора на Слави Трифонов породиха дискусия в социалните мрежи.

„Мъка, мъка... bTV ли цензурира Слави, или Слави чалгализира и политиканизира bTV? Със сигурност второто, макар че за човек като него спирането е реклама. Чакам модерния хъш с мерцедеса за половин милион пред парламента”, коментира Калин Манолов от Bulgaria ON AIR.

„Понеже стана интересна дискусия, ще опитам да го обясня по-просто. Да предположим, че Слави не си поплюва и обича винаги да казва истината. bTV не харесват неговата истина и го цензурират. Вече втори път. По тази логика те ще го цензурират винаги когато си поискат. А от това следва, че Слави никога няма да може да работи така както той искa”, посочва продуцентът Магърдич Халваджиян.

„Защо за бога не си скъса договора и не си тръгне? Да даде пресконференцията и да разберем истината. Истината рано или късно излиза наяве. Ако bTV са нарушили договора - веднага да ги съди! Ако остане в bTV значи трябва да е наясно, че няма да може да казва истината ,защото ще го цензурират. Защо тогава да стои там?!?”, пита Халваджиян.