Още по темата

Трайчо Трайков от „Нова република“ коментира в „Здравей, България“ по NOVA цените на газа у нас и подчерта, че разликите в цената на горивото от Русия за  Западна Европа и за България варират.

„Средно за година – последните официални данни са от 2014 г., българските потребители са купували с 30% по-скъп газ от германските. А преди 2014 г. разликата е била дори 40%.

В голяма част от времето е било така“, каза Трайков.

„Газпром” силно вдигна доставките на газ за България

България има 7 седмици да реши за „Газпром“

Европейската комисия нанесе удар срещу „Газпром”

„Преди последното увеличение, когато цената у нас беше рекордно ниска, тя беше много близка до тази в Западна Европа. Но когато петролът е по-скъп, или в различни сезони, например лятото и есента, тогава разликите са драстични“, допълни ексминистърът на енергетиката.  

По-рано той заяви, че

страната ни има право да иска отстъпки до 2 млрд. лева от руската компания „Газпром“.

До 4 май България трябва да излезе със становище за цената, на която ще иска да закупува газ от „Газпром“. Това стана възможно, след като Европейската комисия отсъди, че руският газов гигант е използвал антипазарни практики спрямо осем страни в Централна и Източна Европа, включително и България.  

„Един от подходите е българската цена да се реферира с тази в Западна Европа“, каза Трайков, като уточни, че в момента българската цена на газа е вързана за цената на мазута и газьола, което по негово мнение е архаичен подход и поставя българските потребители в неизгодно положение.

Целия разговор вижте във видеото горе.