Още по темата

"Ако обществото не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат тези атаки. Наивно е да мисля, че няма да бъде насочено към семейството ми и мен лично персонално. Включително и чрез физическото ми отстраняване, защото аз ще продължа да говоря."

Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред NOVA.

Цацаров пред ВСС: Не ме е срам, срещата не беше тайна 

Има ли основание за оставката на главния прокурор?

Така той коментира "сценката" с агнешките главички пред Висшия съдебен съвет.

По време на заседанието на съдебния парламент миналата седмица Панов и още шест члена на съвета се опитаха да инициират проверка на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса "ЦУМ-Гейт".

Мнозинството във ВСС не пожела да провери по-обстойно какво се е случило на неофициална среща между Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на политика Георги Гергов.

Дончев твърди, че е заплашван от Цацаров, а главният прокурор от своя страна обвинява енергийния шеф в опит за оказване на натиск върху разследвания.

Съдебният съвет се задоволи с позицията на Цацаров и няма да разглежда по-обстойно случая.

По време на обсъжданията в институцията няколко маскирани младежи се появиха пред сградата,

носейки одрани агнешки главички.

Без да дават обяснения на журналистите, те застанаха за снимки, а после оставиха главичките на тротоара пред входа на ВСС.

"Това е стила на мафията", заяви Панов и добави, че не изключва физическо посегателство върху него.

"Цацаров отказа да отговори на ВСС за тази нерегламентирана среща. По този начин съдебния съвет и обществото се задоволяват само с неговата лична оценка какво се е случило. Така главния прокурор се постави над етичните правила", заяви Панов.

"Нужна е спешна законодателна промяна, която да спре обожествяването на главния прокурор. Когато един главен прокурор има безгранична власт, то няма как да не се стигне до изкушения", каза още Панов.

По думите му, резултатите на прокуратурата показват проблема в нея, а

хората, поръчали агнешките главички във ВСС ги е страх от румънския правосъден модел.

"Авторитета на прокуратурата в Румъния е 55%, в България е 8%. Почти 80% от обвинителните актове стигат до присъда", сравни Панов ситуацията в северната ни съседка с тази у нас.

По този начин той косвено коментира изказването на премиера Бойко Борисов, че вече виждаме румънския модел в действие, визирайки проверките на българската прокуратура в различни институции.

 "Активността в повдигане на обвинения се различава от румънския модел", при който се стига до присъди, заяви Панов.