Още по темата

Прокуратурата проверява качеството на водата в цялата страна, след като стана ясно, че в Хасково са пили месеци наред вода с уран, такава тече и в Първомай, а от вчера съмнения има и Белозем.

Върховна административна прокуратура разпореди на главния държавен здравен инспектор да провери спазват ли се проверка за спазване на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Безхаберието с урана в Хасково в прокуратурата

За проблема с питейната вода в Хасково се е знаело от октомври миналата година

Уран във водата в Хасково

Срокът, който прокуратурата дава на здравния инспектор Ангел Кунчев, е до 22.05.2017 г..

Днес трябва да станат ясни резултатите от пробите на водата в Белозем.  

Белозем се намира сравнително близо до Първомай, но и достатъчно далече, за да се захранва от други водоизточници, а в самия Първомай хората продължават да са притеснени.

Въпреки уверенията на здравните власти, жителите на града масово се запасяват с бутилирана вода от магазините.

„Ураниевите съединения се натрупват в човешкия организъм и има годишна доза, която човек може да поеме.

Ако те са в рамките на нормалните количества, няма да се отразят на здравето. Ние непрекъснато поемаме уран и други тежки метали, но има допустими граници за това”, коментира в „Здравей, България” по NOVA токсикологът проф. Никола Александров. 

„Конкретно уранът уврежда всички клетки в човешкия организъм. Натрупва се в бъбреците и пикочния мехур. Можем да го поемем по два начина – чрез водата и храната, която консумираме, както и ако се вдишва”, поясни токсикологът.

В малки количества дори уранът има стимулиращ ефект върху човешкия организъм, уточни той.

„Обикновено отравяния с уранови съединения се получават там, където е имало уранови находища и уранови рудници. България е сравнително богата на уранови съединения”, обясни проф. Никола Александров.

Съветът към хората в Хасково е да спрат да поемат от водата. В момента тяхното здраве не е застрашено, но ако продължат да пият вода с уран, може да получат увреждания. Добре е да се консумират повече ябълки, защото те имат детоксикиращ ефект.