Още по темата

Астрономическата пролет в Северното полукълбо тази година настъпва на 20 март в 12.28 ч. българско време. Това е и

денят на пролетното равноденствие,

когато продължителността на деня е равна на нощта.

ВИЖТЕ КАК СЛЕД ЛЕДЕНАТА ЗИМА ПРИРОДАТА СЕ СЪБУЖДА ЗА НОВ ЖИВОТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„Скоро ще има и друго събитие, което ще ни напомни за пролетта –

ежегодното преминаване към лятно часово време, което тази година ще бъде въведено в 03.00 ч. на 26-и март (неделя),

когато ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред“, коментира Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН). Той допълни, че датите на равноденствията и слънцестоенетата са едни и същи за целия свят.

Източник: Thinkstock/Guliver

В първия ден от дългоочакваният нов сезон ще има променлива облачност, през деня намаляваща и до слънчево. Само на отделни места, главно в североизточните и планинските райони, слабо ще превали.

Минималните температури ще са предимно между 2 и 7 градуса, максималните ще са между 15 и 20 градуса,

по Черноморието и в североизточните райони – малко по-ниски. Атмосферното налягане е и ще остане малко по-ниско от средното за месеца.

Вятърът малко ще отслабне – през нощта ще бъде слаб, а през деня отново ще се усили и ще бъде умерен, в Дунавската равнина до силен, от северозапад.

В планините

вятърът малко ще отслабне и ще бъде силен до бурен, от северозапад. Ще има променлива облачност, на отделни места със слаб дъжд, над 2000 м – от сняг. Максималната температура на височина 1200 м ще е 9-10 градуса, на 2000 м – около 3 градуса.

По Черноморието

ще има променлива облачност, по северното крайбрежие слабо ще превали. Ще духа предимно умерен вятър – в сутрешните часове от запад, по-късно през деня ще се ориентира от юг. Максималните температури ще са от около 10 градуса на север до 15-16 градуса на юг. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 6-8 градуса.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg.