Още по темата

Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава - за структурата и назначаването на президентската администрация.

С друг указ президентът възлага на вицепрезидента Илияна Йотова правомощията да:
- дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
- предоставя убежище;
- упражнява право на помилване.

Подобни правомощия имаха и предишните вицепрезиденти.

В Администрацията на Президента ще има пет комисии:
- Комисия по българско гражданство;
- Комисия по помилването;
- Комисия по предоставяне на убежище;
- Комисия по опрощаване на несъбираеми държавни вземания;
- Комисия по наименуване на обекти с национално значение и населени места.

Към Администрация на президента се създават пет съвета – консултативни органи, които ще участват при вземането на решения, формирането на позиции и становища, както и при предприемане на инициативи в конкретни области на обществения живот:
- Съвет „Външна политика, сигурност и отбрана
- Правен съвет
- Съвет “Духовност и култура”
- Съвет “Икономическо и социално развитие”
- Съвет “Образование, наука и иновации”.

Главен секретар на президента ще е военен

– о.з. полковник Димитър Стоянов, който до скоро беше началник на щаба на ВВС и е работил с новия държавен глава в редиците на българската армия.

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

Нначалник на кабинета на президента ще бъде журналистът Иво Христов

Той е юрист по образование, но от години се занимава с журналистика. Редактор е в списание „A-specto“, раотил е за RFI-България и за издаваното в Париж сп. „Europe Magazine“. Написа биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г. Превежда от френски - негов превод са романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид.

Вчера той постна във "Фейсбук" снимка снимка от Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която са хора от администрацията на стария президент Росен Плевнелиев и част от екипа на ген Радев.

 

Румен Радев встъпи в длъжност, какво си казаха с Плевнелиев

Ето я първата дама, ще има кабинет на "Дондуков" 2

С указ на президента

Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева,

която беше и шеф на правния отдел на парламента и шеф на Обществения съвет към ЦИК, е назначена за Секретар на президента по правните въпроси.

С други свои укази държавният глава назначи Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси, Николай Копринков - бивш кмет на с.Труд, за съветник по вътрешна политика и гражданско общество.

Според публикации в медиите международничката от БСП Деница Златева, която беше шеф на програмата на генерала по време на кампанията, ще бъде секретар по българското председателство на ЕС, а Елена Йончева - прессекретар на новия президент.