Още по темата

„Напускам поста си символично с президента Обама“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Само след дни ще е церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев.

„Аз съм се виждал с президента Обама 30 пъти, ние с него сме приятели и се радвам, че си тръгвам с него“, допълни още Държавният глава.

Плевнелиев даде обширно интервю за "Здравей България" дни, преди официално да напусне „Дондуков“2.

За отношенията в семейството и смъртта на сина му

За първи път президентът коментира и смъртта на първородния му син, която разтърси семейството му през август 2015-та година:

„Видях истинската болка. Това ме научи да живея и ме отвори за много неща”.

Той призна, че няколко месеца преди кончината на детето си е посетил болницата, в която е починал:

„Бях там, за да предам техника, закупена с даренията от „Българската Коледа”. Видях деца със сърдечни операции. Едно от тях ми подари сърце от тел, под което пишеше:

 „Само този, който е познал истинската болка, може да живее”.

И, въпреки цялата емоция и драма, която изпитах и продължавам да изпитвам, аз имам своя ангел-защитник  ", сподели още Плевнелиев.

На въпрос за липсата на изяви на съпругата му по време на целия му мандат, Плевнелиев отговори, че 80% от държавните глави, с които съм работил, не са интегрирали първите дами в своята политическа и обществена дейност. Аз не съм изключение”.

По темата Тръмп и Русия

„Против политиката на Путин съм, има тежки последствия за България“, коментира още Плевнелиев, като по този начин коментира писмото, което вчера изпрати до бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп. В него той и още 16 европейски политици се обърнаха до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с молба да не се сближава с Русия.

„Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България”, допълни президентът.

Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, а напротив:

„Аз не съм против затоплянето отношенията – но нека да бъдат на принципа на равенството. Политиката на Путин ни връща във времето на 19 век. Не съм против затоплянето на отношенията, аз ще се радвам Русия и САЩ да имат конструктивни и принципни отношения, базирани на принципи, които искаме да видим в 21 в. - върховенство на правото, а не на силата и интересите“.

За служебното правителство

По темата за служебното правителство, което остана в ръцете на новоизбрания президент Румен Радев, Плевнелиев коментира, че

„можех, но не исках да назнача служебен кабинет“.

Той е категоричен, че ако го е бил направил, е щяло да се стигне до „страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата“.

На въпрос дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер, той коментира, че не може да каже лоша дума за него. Определи го като „достоен председател на Народното събрание“.

За отношенията с управляващите

Аз съм първият президент, който не само критикува правителството, а сне доверието от правителството, отчете президентът, визирайки отношението си.

За разминаването от партията, която го издигна Плевнелиев бе категоричен – „няма такова нещо... Аз наистина се гордея с моите добри отношения с Бойко Борисов и се радвам, че съм първият държавен глава, който си тръгва с много приятели в партията, каза Плевнелиев.

Това, че Радан Кънев е издигнал неговата кандидатура за втори мандат е довело пък до решението му да не се кандидатира за втори мандат:

 „Аз бях изненадан от тази номинация. Аз имах своите разговори и с Кънев и с Борисов. Тогава съм говорил с тях. Възможно е Кънев да е бил изненадан, че разговарям за отказ от втори мандат и да е форсирал с предложението си“, смята Плевнелиев.

За проблемите в Президенството

Плевнелиев призна, че е имало проблеми и „вътре“, в ядрото на Президентството. За първи път официално обяви, че не си говори с вицепрезидента Маргарита Попова от година:

„Имаше спретнати протести срещу мен, в които около сто човека с партийно оцветени личности стояха пред президентството и протестираха. Тези хора ми поискаха оставката, а Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и получи цветя от тях. Нямаше как да не си задам много въпроси и да не възникнат проблеми”, допълни още Плевнелиев.

Сред тези хора били Бисер петното и Николай Бареков, който преди дни обяви, че ще прави нов политически проект.

За търсената власт на всяка цена

Във връзка с борбата за власт у нас, той обясни:

„Не мога да разбера толкова много политици, които не могат да слязат от стола. Толкова много хора, които искат властта на всяка цена“.

От София до Москва, как Русия набира хакери за кибервойна

Хакерски скандал се разрази между САЩ и Русия

Обвиниха Путин за убийството на Литвиненко

„Президентът Първанов, аз съм много различен от него. Но не можеш да слезеш, да правиш друга партия, за да превземеш една друга партия. Аз съм много различен“.

Оттук нататък

На въпрос какво следва оттук нататък, Плевнелиев коментира, че „няма да гледам назад към политическите партии, към политическите дейности.

Няма да създавам партия, нито да се връщам в парламента. Гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България е кауза“

„Аз ще бъда ментор, преподавател, ще бъда активен гражданин, ще следя за европейското развитие на България“.

Накаран да отговори на въпроса, как иска да бъде продължено изречението в учебниците по история за него

"Ще запомним Президентът Плевнелиев като...", той допълни " „като държавният глава, който въпреки кризите, е държал здраво посоката на европейското развитие на България”.