Още по темата

„БСП сложи началото на промяната в България с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент“. Това заяви председателят на партията Корнелия Нинова.

Тя посочи, че има една дума, която бележи в най-голяма степен живота ни днес – несправедливост.

ГЕРБ се регистрира, в БСП се готвят за конгрес

Нинова: Дошло е време БСП да управлява

БСП: Богатите трябва да плащат по-висок данък

„Има и друга дума, която най-често чуваме днес – промяна. Тя започна по волята на народите в света, Европа и България. Те поискаха справедливост и се обявиха против малцината, които притежават 97% от богатството в света. Те разпределят политическа власт и икономическа мощ и гледат безучастно и бездушно на мнозината, които живеят в нищета“, добави Нинова, говорейки пред Конгреса на БСП, който се превежда днес.

„Нашата цел да съхраним народа си, да съхраним българщината и да дадем хоризонт на държавата. Тяхната цел - един милион гласове на изборите. Народ или гласове, хората да изберат”, заяви лидерът на БСП.

„Хора, които мислят с хоризонт от 4 години не могат да бъдат водачи на народа. Те могат да бъда политици, могат да бъдат и председатели на партия, но те не дават перспектива на България, те не дават хоризонт“, каза тя.

„Нашият основен опонент предлага доктрината ГЕРБ, доктрината „Борисов”. От едната страна България, от другата една партия и един човек, който има самочувствие, че може да бъде сам по себе си национална доктрина“, посочи Корнелия Нинова.

„Живеем в две Българии, официална и паралелна, виртуална и реална. Илюзиите - в България корупция по високите етажи на властта няма и полагаме усилия за съдебна реформа, която ще намали битовата престъпност. Другата България – България е на първо място по корумпираност в ЕС и само за 2016 г. е слязла със седем места надолу“, коментира Нинова.

Тя разкритикува политиките в здравеопазването, социалната политика и образование.

„БСП ще ревизира образователната реформа на ГЕРБ. Публични финанси само за държавни и общински училища. Един учебник по един предмет с неограничен брой учебни помагала. Създаваме национална карта „Образование и икономика“, каза Нинова и посочи, че там ще се планира икономическото развитие и ще се залагат специалности и ще се гарантира, че тези хора, завършвайки ще имат работа, а икономиката ще има необходимите кадри.

„Пристъпваме към първи стъпки за семейно подоходно облагане, работещите млади семейства ще получават отстъпка от данъка, който дължат по 50 лв. месечно за едно дете“, коментира тя и обяви, че БСП ще разшири и обхвата на помощите.

„Предлагаме промяна в данъчното облагане. Доходи над 10 000 лв. месечно да бъдат облагани с 20 % данък“, посочи Нинова и заяви, че ще пристъпят и към преизчисляване на пенсиите.

Нинова добави, че ако служебният кабинет не го направи,БСП ще премахне пръстовите отпечатъци в болниците.

Източник: БГНЕС

По отношение на външната политика, Нинова посочи: „Правителството подкрепи споразумението с Канада и народът се възпротиви на това, защото то засяга българската икономика, убива българското земеделско производство, защото отнема суверенитета на държавата“.

Нинова отново се обяви за отпадане на постановление 208, защото по думите ѝ не е справедливо българската държава да осигурява здравни и социални осигуровки на бежанци - „права, които не осигурява на собствените си граждани“.

Тя обърна внимание и на санкциите срещу Русия и подчерта, че пред величието на Шипка можем само да замълчим.

„Днес трябва да решим и ние мъдро дали ще бъдем тези водачи и ще отговорим ли на очакванията за промяна, ще променим ли себе си или ще бъдем част от политическата класа, която си заравя главата в пясък, очаквайки бурята да отмине. Този път бурята няма да отмине”, заяви Нинова.

Тя предложи да се ограничи председателят на БСП да се избира пряко, но в 2 мандата, за да не се блазни да ползва тази партия като своя и да се въведе ограничение от 3 мандата и за депутатите, така че да се даде път на нови лица.

„Конгресът на БСП трябва да заяви, че нашият кандидат за министър-председател ще бъде Корнелия Нинова”, пък заяви бившият лидер на партията Сергей Станишев.

Източник: БГНЕС

В края на днешното заседание на 49-тия си конгрес БСП прие предизборната си платформа за извънредните парламентарни избори.

Според документа, социалистите няма да правят промени в Конституцията на България. Освен това те обещават удвояване на средствата на фонда за лечение в чужбина на деца, увеличаване на учителските заплати с 15%, което до края на мандата да достигне 40%. Икономически растеж не по-малко от 12% за 4-те години на управление. Пресичане на подмяната на българската история и реабилитацията на фашизма и отричането на постиженията на социалистическия период.