Още по темата

Санкциите на ЕС срещу Русия вредят на България, която трябва да подобри отношенията си с Москва и да защитава своите интереси в рамките на Съюза, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за агенция Ройтерс (Reuters).

Социалистите на Нинова искат по-голяма роля на държавата в икономиката, както и по-тесни връзки с Москва, за разлика от платформата на ГЕРБ за задълбочаване на отношенията с Брюксел и продължаване на политика на пазарна икономика, отбелязва агенцията.

Йотова: Санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени

Радев повтори: Санкциите срещу Русия не помагат, само вредят

Румен Радев: България не е зависима от Русия

„Българската социалистическа партия е

против разширяването на тези санкции, защото те са в ущърб на българския национален интерес

– българската икономика, селско стопанство, туризъм. Ние загубихме от тези санкции“, заяви Нинова.

В нейната кампания тя изрично обещава да опита да блокира санкциите срещу Русия следващия път, когато е бъдат подложени на гласуване в ЕС. Никоя страна членка не може да наложи вето на продължаването на санкциите, за това е нужно мнозинство, но България ще е председател на ЕС на ротационен принцип в началото на 2018 г. и ще има платформа за възгледите си.

„Ние твърдо подкрепяме европейското членство и европейското бъдеще на България. Но очакваме и същото отношение към страната ни.

Не приемаме двойни стандарти, Европа на две скорости и различно отношение“,

категорична е лидерът на БСП.

Най-верният сателит на Кремъл от периода на Студената война остава популярна туристическа дестинация за руснаците, много от които са си купили частен имот там, включително на черноморското крайбрежие.

България е почти изцяло зависима от Русия за енергийните си доставки, а много българи чувстват силна привързаност към страната, с която споделят една азбука – кирилицата и православното християнство, пише Ройтерс.

Партията на Нинова планира да създаде държавен фонд от 500 млн. лв. за поощряване на индустрията и повишаване на доходите в най-бедната страна от ЕС. БСП обещава да увеличи пенсиите средно с по 20-30%. Тези планове ще се финансират от икономически растеж и, по думите на Нинова, „драстична борба срещу паралелната държава“, която според нея лишава данъкоплатците от около 10 млрд. лв. годишно.