Още по темата

„Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има”. Това каза вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев на брифинг след среща с областните управители за изборите на 26 март.

По отношение на обществената поръчка за машините за гласуване, той посочи, че 22-ри февруари е крайният срок за получаване на оферти и след това ЦИК ще се произнесе.

Как се гласува машинно - вижте в нашата галерия

„Мисля, че до момента не са подадени оферти”, коментира Янев. По думите, ако машини все пак не бъдат доставени, ще се гласува с хартия по обичайния начин.

В ЦИК правят демонстрация на машинно гласуване

12% избирателна активност на евровота при машинното гласуване

„Как ще се произнесат вече в правния свят по тълкуването на този казус, аз не мога да коментирам и не мисля, че е редно“, допълни той.

По отношение на възможността за частично изпълнение на поръчката и гласуване с машини само на места той посочи: „Не мисля, че е предвидено. Последното решение на ВАС е категорично – или машини на всякъде, или не“.

Той уточни, че един от разискваните въпроси е бил за обучението на членовете на избирателните комисии.

По думите му това ще става чрез телеконферентни връзки с цел едновременно обучаване на много по-голям брой хора.

„В края на срещата се съгласихме, че за някои непосредствени задачи, като например готовността на помещенията да приемат изборни книжа и необходимостта от тяхната защита. Информацията ще имаме в периода 5-8 март и тогава предвиждаме да направим още една координационна среща в същия този състав“, допълни още министър Янев.