Още по темата

„Атаката срещу Елена Йончева е била подготвена предварително. Това действие го задейства Бойко Борисов. Залогът става много голям. Той залага цялата кампания на ГЕРБ”, смята Иван Гарелов. Така той коментира неясните обвинения, отправени от бившия премиер към журналиста Елена Йончева за милиони, похарчени от държавата във връзка с нейната работа.

„Питам, ако за интервю държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено, предишното, да го плати. Туй ново лице, което си позволи за ГЕРБ да каже, че краде, ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа, как бяхме принудени милиони да платим за нея”.

Това е отговорът на Бойко Борисов на коментара на Елена Йончева от БСП, направен в NOVA, че програмата за саниране е създадена, „за да бъдат откраднати едни огромни пари”.

Елена Йончева влиза в политиката, оглави листата на БСП в Хасково

Рокада в кабинета на Радев, освободи Елена Йончева

От своя страна Йончева отправи ново обвинение към бившия премиер. Този път в лъжа. И със заявка, че ако Борисов се окаже прав, тя ще напусне политиката. Призова го той да направи същото, ако се докаже, че е излъгал. Дотогава обаче, тя ще търси правата си по съдебен път.

„Убедена съм, че става въпрос за голяма лъжа. Ако се докаже, че това, което говори Борисов, не е лъжа, съм готова да се откажа от всякаква политическа дейност и да изляза от парламента. Но ако се докаже, че Борисов лъже, ако е мъж и има чест, и достойнство на държавник, тогава той да поеме отговорността и да напусне политическата сцена”, заяви Елена Йончева.

„Нямам никакво съмнение, че този човек ще бъде осъден. Вече съм говорила с адвокати, които ще ме защитават и не се страхуват от Борисов”, добави тя.

Скандалът продължи в социалните мрежи. Борисов заяви: „Разбрах, че Елена Йончева ще ме съди за клевета. С удоволствие ще участвам в този процес”.

Междувременно пиарът на бившия премиер Севдалина Арнаудова призова Елена Йончева да пита Станишев, защото той помнел за платените милиони. Самият Станишев, който по онова време има връзка с Йончева, отвърна, че по време на неговия мандат правителството не е отпускало средства за филми на журналистката.

Обвиненията на Борисов вероятно касаят 2 млн. лв., преведени през 2009 г., пак по думи на бившия премиер, от Националната разузнавателна служба на България към Франция в секретна операция.

С парите може би е платен откупът на българския хуманитарен работник Данка Пачова, отвлечена през 2008 г. в Сомалия. Докато тече операцията по освобождаването Елена Йончева снима документален филм на място за случая.

„Виждам, че темата представлява особен публичен интерес, но говоренето по нея създава риска да бъде разгласена дълбока държавна тайна”, коментира бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров пред bTV.

Той потвърди, че такъв казус има, но детайлите от него не могат да бъдат обявявани.

„Няма държава в света, която да признава, че откупва свои граждани”, подчерта ген. Киров.

Той посочи, че темата за отвличанията в Сомалия кореспондира със строго секретни съдебни процедури, по които сам е страна и това също не му позволява да оповести детайли.