Още по темата

Следващото управление ще работи за двоен скок на учителските заплати и ревизия на инвалидните пенсии.

За това се договориха днес ГЕРБ и Обединените патриоти, чийто коалиционни преговори текат през последните две седмици.

Вчера стана ясно, че евентуалните бъдещи партньори са постигнали съгласие по ключова тема - повишението на минималните пенсии.

От 1 юли размерът им ще е 180 лева. През октомври те ще се повишат отново и ще станат 200 лева. Това разкри бившият финансов министър и преговарящ от името на ГЕРБ Владислав Горанов по-рано днес.

Националистическите формации настояваха за 300 лева минимална пенсия.

При днешният кръг от преговори са били обсъдени и теми в областта на отбраната, правосъдието и образованието.

Окончателният вариант на управленската програма трябва да бъде обявен утре. След това ще се премине към обсъждане на състава на правителството.

ДПС също иска управленска програма

„Решенията, които взимаме, са на база какво може да си позволи България. Трябва да мислим за страната си, за председателството на ЕС и за 4-годишния управленски мандат. И трябва да го направим така, че дори да търсим подкрепа и в опозицията по важните, значими въпроси, които стоят пред държавата”, коментира тази сутрин Цветан Цветанов, който също е част от преговарящите.

Докато част от ГЕРБ преговаряха за бъдещото управление, лидерът Бойко Борисов се видя с опозицията в лицето на ДПС в друго крило на Народното събрание.

"На всяка цена трябва да се направи правителство, защото нови избори биха означавали политическа криза с необратими последствия", заяви Борисов след срещата.

"Считам, че особено във времето, което ни предстои като председателство и за стабилизирането на държавата с всичките международни фактори и съседи, които имаме в момента, е необходимо по определени теми да търсим максимална подкрепа в парламента", каза той, относно срещата си с ДПС.

От четвъртата политическа сила са предложили управленска програма до края на българското председателство на ЕС в средата на 2018г., около която да има парламентарно мнозинство.

"Те ще мислят, ще умуват", отговори председателя на партията Мустафа Карадайъ на въпрос дали Борисов е съгласен с подобна програма. 

Вчера вероятният бъдещ премиер разговаря за държавните приоритети и с БСП. Борисов предложи на лидера на червените Корнелия Нинова поста на председател на Народното събрание, но тя отказа.