Още по темата

Предложението на ГЕРБ да бъдат разгледани резултатите от референдума срещна сериозен отпор. То не беше подкрепено от нито една от останалите парламентарно представени групи при обсъждането му в пленарна зала, информира NOVA.

Пълен бойкот демонстрираха във вторник и депутатите от Правната комисия.

Днес идеята на най-голямата политическа сила беше подкрепена от едва шестима народни представители

които не са от ГЕРБ – четирима от БДЦ и двама независими. Опонентите на партията на премиера в оставка заявиха, че не се правят опити за решаване на сериозни проблеми. От ГЕРБ се опитвали само да се харесат на избирателите си преди задаващите се предсрочни избори. Още в четвъртък ГЕРБ все пак ще внесе в парламента предложенията си за промени в Изборния кодекс.

„Екзакта“: 19% биха гласували за нова партия

Ето какви изборни промени готви ГЕРБ за тази година

Цветанов иска удължаване на "живота" на НС

Не срещна подкрепа и проекторешението, внесено от БСП, за отмяна на прекратяването на строителството на АЕЦ „Белене“,

взето на 29 март 2012 г.  „За“ проекторешението гласуваха 50 народни представители, „против“ – 64, „въздържали се“ – 24, с което то бе отхвърлено, съобщи Агенция „Фокус“. С проекторешението се предлагаше да се възложи на Министерски съвет да осигури реализацията на проекта и да се задължи министърът на енергетиката да информира за изпълнението на проекта на всеки три месеца.

Според БСП, проектът за АЕЦ „Белене“ е печеливш и ако не се отмени решението за спирането на строителството му, прокуратурата ще се заеме с всеки един министър, който е продължил да действа по посока изграждане на атомната централа, без да има отменено решение на НС.

Народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Таско Ерменков посочи, че централите в България вече са на ръба на технологичното си използване. „Помислете си, днес ако имахме един реактор, работещ, който БСП искаше да работи в „Белене“,

щяхме ли да треперим за прогнозата

дали ще стане по-студено и какво ще бъде потреблението на електроенергията“, каза той и посочи, че сме можели да изнасяме и електроенергия и да печелим.

Депутатът Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че дебатът по АЕЦ „Белене“ е предизборен. По думите му повечето аргументи няма да са в посока експертиза, а в посока, кои избиратели искат да се привлекат. „България има възможност да покрие настоящите си нужди, дори да изнася“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Също днес

парламентът за пореден път отложи разглеждането на проекта за решение на ПГ на „Атака“ за осъждане на геноцида над българите в Османската империя

(1396-1913), предаде агенция БГНЕС. „За“ отлагането гласуваха 86 народни представители, 50 бяха „против“ и 7 се въздържаха. Предложението за отлагане дойде от народния представител Лютви Местан.

Според вносителите от „Атака“ геноцидът над българите в Османската империя се изразява във физическо унищожение и масови убийства на голям брой българи, в смяна на религията и на етническата принадлежност, както и изтощаване на генофонда на българите с така наречения кръвен данък.

В изказване от парламентарната трибуна Лютви Местан заяви, че историята трябва да се остави на историците и проектът за това решение е гавра с историята. Местан смята, че не може да се законодателства с исторически оценки

 Той дори заяви, че периодът не може да бъде определен като робство, защото „не се побира в семантичните граници на понятието робство, а определянето му като геноцид ще бъде прецедент в световната история”.