Още по темата

Правителството ще с ясен мандат от 4 години и с премиер Бойко Борисов. За това се разбраха ГЕРБ и Обединените патриоти на първата си официална среща, която се проведе в НС, предаде БТА.

На нея за повече около час присъства и Бойко Борисов, който лично оглави преговорния екип на ГЕРБ. Той обяви, че има изискване към ОП - да участват реално в кабинета.

До момента министерски постове не са разпределяни,

уточняват се програмните точки, по които ще се работи“, съобщи Волен Сидеров след срещата.

Марешки предложи коалиция с ГЕРБ и ДПС

Джамбазки: Най-възможно е правителство на ГЕРБ и Патриотите

Валери Симеонов иска правителство и с ГЕРБ, и с БСП

До края на седмицата двете страни ще имат още едни разговори, но засега не се ангажираха кога ще има кабинет Бойко Борисов 3.

„Оптимисти сме, разговорите са конструктивни“,

е оценката на Волен Сидеров. Той отклони въпроса дали коалицията ще е двойна или тройна, както и дали ще бъдат подписани отделни координационни споразумения между ГЕРБ и всяка една от формациите от Обединените патриоти, с аргумента да не се „замърсява атмосферата“.

„Аз съм доволен, че колегите от Патриотичния фронт са много отговорни“,

каза бившият, а почти сигурно и бъдещ министър-председател на България Бойко Борисов.

„Отново цялата тежест пада върху нас, защото ако не се направи правителство, вторият не може да излъчи правителство, поне от уверенията, които чух сутринта от Обединени патриоти. Това означава отново безвремие, нови избори, харчене на пари и държавата да затъне до край“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след неофициална среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„Служебното правителство, хубаво, лошо, справи се.

Проведохме честни избори, за които всички се съгласихме и сега сме длъжни да намерим разумните компромиси на базата на програмите, експертите си и това, което можем повече едните или другите. Ако намерим още подкрепа в парламента би било добре дошло. Надявам се и другите парламентарно представени партии да си дават сметка, че ако не успеем ние, не успяват всички. Оттам нататък ще е много тежко за България”, заяви лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали това значи ГЕРБ да покани и ВОЛЯ на Марешки, Борисов обясни, че не означава, защото ГЕРБ и патриотите имат 122 депутата, което било предостатъчно за коалиция. Той уточни, че единственото му изискване към патриотите е да влязат с реално участие в кабинета. Бойко Борисов не приема вариант, в който Обединените патриоти (ОП) да са само с подкрепа за кабинета.

Ето какво още сподели той:

Делян Добрев от ГЕРБ пък заяви: „Това беше първата официална среща между преговорните екипи. Това, което е ясно до момента е, че правителството ще бъде с ясен мандат от 4 години“.

Официално: ГЕРБ с 95 депутати, БСП с 80

Борисов: Решенията на ГЕРБ не се подлагат под съмнение

Иван Костов: Вероятно ще има избори след една година

„Няма спор по отношение на това кой ще е премиер.

Следващата среща ще бъде до края на седмицата. В следващите няколко дни експертите в двете партии ще работят по предизборните програми така, че да съставят една обща управленска програма“, уточни той.

„Говорихме за политики в предизборните програми, където имаме до голяма степен покриване на идеите за развитието на страната“, каза още Добрев.