Още по темата

Жителите на Първомай масово се запасяват с бутилирана вода, показа репортаж на NOVA. Хората се притесняват от открития естествен уран във водата в 2 от 13 тръбни кладенеца в града.

Проверка за уран е взета и от помпената станция в близкия Белозем. Резултатите ще станат ясни утре.  

Безхаберието с урана в Хасково в прокуратурата

За проблема с питейната вода в Хасково се е знаело от октомври миналата година

Уран във водата в Хасково

Здравните власти увериха, че няма опасност за здравето на първомайци. Допустимите нива на радиоактивния елемент в източниците на питейна вода не са били надхвърлени за продължително време.

"Не може да няма притеснения", заяви Марияна Янчева, директор на детска градина в Първомай, където се готви с чешмяна вода. Тя все пак предполага, че високите температури при готвенето унищожават радиоактивния елемент.

Водата в града не е забранена за пиене и домакински нужди, но много семейства я избягват.

Това води до сериозно търсене на бутилирана вода в магазините. Репортажът на NOVA показа, че в някои търговски обекти продаваните пластмасови туби от всички марки са изчерпани.

"Бюджета се натоварва доста. Вероятно и водата ще поскъпне, все пак има голямо търсене", заяви майката на две деца Мария, която вече ги гледа само с минерална вода.   

Риск за здравето на хората може да има ако те използват тази вода 1 година и нивата на урана в нея са по-високи, твърдят от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Това не налага и режим на водата в Първомай. Проверките показаха, че жителите на града са пили вода съдържаща уран два месеца. Случаят се разследва и от прокуратурата.

Далеч по-сериозно изглежда положението в Хасково.

Нови проби на водата в града показаха, че тя продължава да съдържа завишени количества уран.

Вчера от здравната инспекция потвърдиха препоръката си чешмяната вода в града да не се ползва за пиене и готвене. Ограниченията могат да доведат и до режим на водата в Хасково. 

В болниците, училищата, детските градини и социалните заведения се готви с бутилирана минерална вода.