Още по темата

Здравен риск за хората в Хасково "не съществува". Това заяви в парламента здравният министър Илко Семерджиев.

Служебният вицепремиер очаква днес последните проби и окончателния доклад за наличието на уран в питейната вода в Хасково.

Безхаберието с урана в Хасково в прокуратурата

За проблема с питейната вода в Хасково се е знаело от октомври миналата година

То бе установено в началото на този месец, а при последвали проби бе потвърдено. Заразените водоизточници бяха изключени от водоснабдяването, а Районната здравна инспекция препоръча на хората да не пият и готвят с чешмяна вода.

Семерджиев уточни, че у нас от 2011 се въвеждат "по-консервативни" норми за наличието на естествено уран във водоизточниците. Поради това кратковременната употреба на вода с отклонения над приетите прагове

не крие непосредствена опасност за здравето.

Съвместна група на здравното, регионалното и екоминистерството ще изготви доклад по случая, който ще съдържа конкретни мерки за засилване на проверките на водоизточниците, особено когато те се намират в близост до закрити уранови мини.

Депутатът от БСП Елена Йончева, която беше избрана от Хасково и е инициатор на днешното излсушване, набеди за проблемите предишното управление на ГЕРБ.

"Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата. Две поредни години се отчита завишение на урана. Какви мерки са предприели МЗ и РЗИ – Хасково за тези три години“, попита Йончева.

Тя изрази и притеснението на гражданите, че спирането на някои помпени станции ще доведе до режим на водата в града.  

В болниците, училищата, детските градини и социалните заведения в Хасково в момента се готви с бутилирана минерална вода. 

По-късно през месеца завишени нива на уран бяха открити и в питейната вода на Първомай, но там ситуацията бе овладяна по-бързо.