Още по темата

Софийската районна прокуратура разпореди извършването на проверка, във връзка с изнесена в медиите и социалните  мрежи информация, за публикувани снимки на интернет страницата на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“. Училището е в централната част на София - близо до ВМА.

Фотографиите са на директора на учебното заведение Асен Александров и според прокуратурата са с определено порнографско съдържание.

В хода на проверката ще бъде проверена автентичността на изображенията, както и кой е техният разпространител, а след приключването ѝ ще бъде преценено налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление.

На 5 януари тази година голите снимки на директора с телефон пред огледало, се появиха на сайта на учебното заведение.

Интересен факт е, че 51-во СОУ е първото с декларация на поведението в интернет и първото, което отделя специални часове за интернет култура.

Самият Александров е експерт и съветник в Министерството на образованието. След разговор с образователния министър в оставка Меглена Кунева днес той е подал оставка от този пост. Оставката е приета, съобщи пресцентърът на МОН.

Вярвам в Прокуратурата и очаквам след проверката името ми да бъде изчистено от всякакви съмнения

и недостойни обвинения, пише Александров в мотивите за оттеглянето си.

Министър Кунева е възложила на Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието София - град, проверка за изясняване на случая. Съгласно закона началниците на регионалните управления са работодатели на директорите на общинските училища.

Ваня Кастрева е поискала писмени обяснения за установяване на фактите около случая. До приключване на проверката Асен Александров е в отпуск като директор на 51-о Средно училище "Елисавета Багряна".