Още по темата

Пет истории ще ни отведат в Русе, Ямбол, Сливен, Вълчи дол и София. Но могат да се случат навсякъде, където героите не спират да вярват в собствените си сили да направят света (поне малко) по-щастлив.

Най-якото е, когато най-сложните неща ти ги обяснят най-просто най-малките. Като да те светнат какво е доброволец според тях. Ето как отговарят най-младите членове в мрежата Доброволчески клубове TimeHeroes, а това са второкласниците от:

Доброволчески клуб „Чебурашка“ - Русе
СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“

За децата от клуба да бъдеш доброволец е равностойно на:

„Да бъдеш добър.“
„Да помагаш.“
„Да се грижиш за птичките.“
„Да радваш другите, без да чакаш награда.“

До тези изводи страхотните млади активисти стигат, след като отиват на мисия в детската градина в техния район. Там те споделят и разясняват на малчуганите какво е да си във втори клас, какви задължения и отговорности стоварва на гърба ти училището, как съжителстват заедно уроци и игри и колко хубаво е, когато не те карат да спиш следобеден сън! Въобще – все вътрешна секретна информация.

А ето какво се е случило и в Ямбол, благодарение на:

Доброволчески клуб „Бели ангели“ - Ямбол
Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии 

Ето ни в дома за стари хора „Св. Архангел Михаил“ в Ямбол. Там младите бъдещи фризьори и доброволци от училищния клуб „Бели ангели“ отиват на мисия с ножици и гребени по случай празника на дома, за да внесат разнообразие и красота в ежедневието на възрастните хора – чрез нова прическа, грижа и искрено внимание.

Най-ценното, с което учениците си тръгват от тази среща, е знанието, че всяко нещо, което правиш с желание и любов, достига до сърцата на хората. И това е истинското щастие от добротата. Защото така се вглеждаш в другите и си по-съпричастен.

И поглед към още един дом за възрастни хора, този път в Сливен, където срещаме:

Доброволчески клуб „Доброта“ - Сливен
ОУ „Димитър Петров“

Традиция в ОУ „Димитър Петров“ в Сливен е Коледният базар, за който учениците изработват картички и различни сувенири. Но през 2016 г. участниците в новия клуб „Доброта“ решават да изработят повече – за да зарадват и повече хора. Мълвата за намеренията им се разнася почти толкова бързо, колкото новина за дървена ваканция, и заразява всички – най-вече чрез учителите по „Изкуства“ и „Бит и технологии“.

Така на 13 декември младежите от клуба отиват в дома за стари хора в Сливен, като им занасят не само коледни картички, рисувани от тях, но и изнасят кратка развлекателна програма, включваща песни и стихчета. Успехът на „шоуто“ е грандиозен и всички замесени са ентусиазирани за следващия път – който въобще не закъснява, а бързо-бързо пристига заедно с Баба Марта.

Напред към Вълчи дол, където пък ни се пада да разгръщаме кориците на любими детски книги заедно с:

Доброволчески клуб „Усмивка“ - Вълчи дол
СУ „Васил Левски“

Емоция, а не нещо материално, решават да подарят за коледните празници и доброволците от клуб „Усмивка“ във Вълчи дол, защото знаят, че така ще заредят с още настроение съучениците си от „малките“ класове.

В организираното от клуба „Четене на коледни стихчета и приказки“ освен доброволците се включва и публиката, а най-невръстните ученици приемат щафетното четене като интересно занимание и започват да ходят с удоволствие в библиотеката.

Резултатът: много желаещи за последвалото четене през февруари и въпросът към техния ръководител Мария Михалева „Кога пак ще четем?“

Накрая, финишираме в София с едни от най-скорошните попълнения в редиците на TimeHeroes:

Доброволчески клуб „Златно сърце“ - София
4 OУ „Проф. Джон Атанасов“

Доброволческият клуб се ражда в края на 2016 г. и за краткото време оттогава записва в актива си цели четири мисии. Клечката им драсва директорката на училището Елица Петрунова, като им предава Кутията с вдъхновение за доброволчество от TimeHeroes. Децата от пети, шести и седми клас проявяват жив интерес и ето ти го вече и клуба.

За начало младежите решават да се включат в нещо, което не изисква пътуване през зимата. Запретват ръкави и изпод ръцете им излизат: красиви сувенири за Св. Валентин и мартенички за кауза на I CAN TOO, още мартенички за Медицински център „Деца с проблеми в развитието“, както и дарение към пунктовете „Дари любов“ за материална подкрепа на най-нуждаещите се.

Така, с рамо от своите учители и родители, доброволците от клуб „Златно сърце“ обмислят да организират и своя собствена инициатива. Наясно са как да действат и че е важно да обмислят внимателно всички стъпки – да се свържат с хората, които искат да посетят, да уточнят подходяща дата за събитието и да планират ангажиментите според свободното време на децата, много от които посещават и курсове, уроци, спорт. Но ще се справят, знаем и ние, знаят и те.

Продължават номинациите на най-голямата платформа за доброволчество в България - TimeHeroes.org, за първите Годишни награди за доброволчество ГЕРОИТЕ. Наградите ще отличат хора и организации, допринесли за развитието на доброволческата култура в България. Отличените ще бъдат обявени на тържествена церемония на 11 май.

Имате още два дни - до 23 април: на awards.timeheroes.org всеки може да номинира доброволци, неправителствени организации, компании, журналисти и др. за конкретни техни действия в сферата на доброволчеството в периода април 2016 г. – март 2017 г.

От 2012 г. досега TimeHeroes.org помага на българите да подкрепят социални и културни инициативи с времето и уменията си. С над 33 000 регистрирани доброволци, обединени около каузите на 550 неправителствени организации (НПО) в над 155 населени места в страната, платформата е основният, и често единственият, източник на доброволци за българските НПО. TimeHeroes помага още за развиването на културата на доброволчеството сред българските ученици, компании, както и сред хората в активна пенсионна възраст.