На а контролен орган в държавата, който да контролира
цените на хранителните продукти по време на празниците, или поне не сме
ние, заяви днес пред журналисти министърът на земеделието и храните
Мирослав Найденов.
Проверките на Българската агенция по безопасност
на храните обаче за безопасността и
качеството на храните са по-интензивни и по-задълбочени сега, тъй като всяка година по празниците се правят опити на
принципа "ден година храни".
Министърът се закани "да развалим празниците на тези, който се опитват да развалят нашите".
По думите му чувствително са намалели опитите за предлагане на некачествени или с неустановен произход храни
на пазара - заради налаганите от миналата година рестрикции и поради факта, че агенцията функционира вече почти една година.
Обявен е резултатът
до момента за търговците, хванати в нарушение, има и качени данни от
бюлетини на сайта на министерството.
След като приключат
проверките на хранителните стоки в големите магазини,
ресурсът ще се
насочи към зимните курорти
По думите му там ще има масирани проверки, защото контролът е много по-труден, отколкото в магазините, където всичко е "изложено на щанда".
В ресторантите и най-вече по отношение на хигиената и на произхода на
храните се правят компромиси и затова там ще съсредоточим усилията, обеща министърът.
По отношение на проверките на големите
хипермаркети, Мирослав Найденов обясни, че там почти няма такива, защото
те имат вътрешен контрол.
До момента почти няма регистрирани нарушения в големите
вериги, тъй като това са търговски марки, които не биха си
позволили компромис, най-вече с безопасността на храните, смята той.
Друг е въпросът
за компромис на качеството от гледна точка на цената, подчерта обаче той.
Най-често
срещани са нарушенията на кооперативните пазари
и по улиците,
където се предлагат стоки без необходимата опаковка и без
документи, отбеляза министърът.
През 2012 г. проверките ще бъдат съсредоточени върху
заведенията за обществено хранене и ще се отделя повече внимание на сигналите на
гражданите.
Tези заведения са стотици хиляди, а ресурсът на агенцията не е толкова
голям, за това ще е нужно повече време. Поради това се налага промяна на методиката за оценка на риска, която предвижда по-изненадващи инспекции и
повече проверки по сигнали на гражданите.
Факт е, че колкото и да е
лъскаво заведението зад витрините, зад завесите ние не виждаме какво
става като консуматори, призна Мирослав Найденов.
Относно българския
суджук, той припомни, че това е първият български продукт със защитен
географски произход и сега се работи и ракията
да стане такава.
Българският защитен суджук е много
по-хубав,
отколкото немските, френските и италианските колбаси откъм вкус
и качество, смята министърът. "Вече който
иска да прави суджук, ще трябва да плаща на България, ако не - ще
трябва да го кръщават по друг начин".
Според Мирослав Найденов при ракията
нещата ще бъдат по-трудни, защото там е намесен и акциз.
Министрите Мирослав Найденов, Трайчо Трайков и Тотю Младенов дариха
днес кашкавал и сирене на дом за стари хора в столичния квартал "Дървеница".
Найденов: Ще развалим празниците на некоректните търговци
По думите му чувствително са намалели опитите за предлагане на некачествени или с неустановен произход храни на пазара
23 декември 2011, 21:01
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!