Още по темата

Православният християнски свят отбелязва най-тъжния ден от страстната седмица. На Разпети Петък Исус Христос е осъден и разпънат на кръст.

Хиляди вярващи се стекоха в храмовете в страната, за да минат под плащеницата – платът, в който тялото на Христос е било увито, след като е свален от разпятието, предаде Нова ТВ.

Вярващи се събраха и в митрополитската катедрала "Св. Неделя", където се проведe Опело Христово с участието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С тазвечершното богослужение Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос.

Разпети Петкък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес е денят, в който Исус е свален от кръста и в олтара на всеки храм се прави символичното му погребение.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

Източник: БГНЕС

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма.

Поклонението на Плащаницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В очакване сме на Велика Събота, когато християните очакват Възкресението Христово и края на мъките Христови.